luni, 10 septembrie 2012

Totul despre Agapornis

     Origine si istoric  


Papagalul agapornis a fost o specie necunoscută în afara teritoriului african, până când europenii au scris în cărțile și jurnalele lor despre aceste păsări viu colorate pe care le-au văzut în Africa. Primul papagal agapornis a fost descris la începutul anilor 1600 ca având fața roșie și a fost introdus în Europa începând cu secolul al XIX-lea. Pentru că papagalul agapornis este o pasăre ușor de ținut ca animal de companie a devenit foarte popular în întreaga lume. Ulterior s-au descoperit încă patru specii de papagal agapornis.
Dintre numeroasele specii de papagali, Agapornis poate fi considerata cea mai fidela. Este numita si pasarea dragostei sau inseparabilul pentru ca, atunci cand si-a gasit perechea, cei doi nu se mai despart. Sunt mai mari decat perusii, dar mai mici decat papagalii gigant, iar culorile lor pot fi variate - verde, albastru, galben, rosu, oranj, alb. Nu sunt foarte galagioase, dar vocea lor are tonalitati inalte, asa ca aminteste-ti asta daca vrei sa locuiasca in apartamentul tau si ai vecini sensibili. Hrana lor trebuie sa fie bogata in proteine si au nevoie de mult spatiu in colivie, asa incat sa poata da din aripi fara sa se loveasca, dar sa incapa si trei vase (unul de apa curata, unul cu seminte si unul cu mancare proaspata). Obiecte foarte pretuite de aceasta specie de papagal sunt jucariile pe care le poate transporta. Un mic carut ori o masinuta de jucarie il vor face foarte fericit.
Inainte de a decide sa-ti cumperi un papagal, informeaza-te cat mai amanuntit despre caracterul exemplarului ales. Pot sa traiasca 17-20 de ani in medie, deci a achizitiona unul inseamna un angajament pe termen lung. E bine sa stii ca este activ si neastamparat, aparent intr-o continua miscare si agitatie, nu se teme de apropierea oamenilor sau de gesturile acestora. Se bucura si de o plimbare, stand cuminte pe umarul tau, dar nici atunci cand esti ocupat cu treburile gospodaresti el nu se plictiseste, fiind atent la tot ce faci. Aceasta hiperactivitate il face mai greu de mangaiat si de iubit, asa ca poti incerca cu succes operatiuni ca alintatul si imbratisatul tarziu, seara, cand este pregatit pentru somn. Este o companie foarte simpatica si va deveni cu siguranta favoritul intregii familii.
 
 
Are ca si origine frumosul continent african si face parte din genul Agapornis, fiind foarte indragit de iubitorii de animale datorita coloritului spectaculos, a istetimii si afectivitatii pe care o manifesta fata de partenera sa.
 Aceasta pasare are un penaj special: corpul verde, pieptul galben si capul rosu  si poarta numele de “papagalul amorez” datorita faptului ca isi petrece foarte mult timp giugiulindu-se cu partenera sa, fiind un adevarat romantic.
Pentru a avea cele mai bune conditii dar si pentru ca stapanii sa se poata bucura de compania acestor papagali, este preferabila achiztionarea unei perechi. Astfel, simpla companie a acestora va infrumuseta si cele mai mohorate zile, cei doi devenind dupa un timp de nedespartit.
Papagalul agapornis este un mic măscărici, jucându-se ore întregi. Îi place să se atârne de jucării, să se învârtă în jurul lor și să danseze pe umărul tău. Ai grija la nasturii tăi! Îi place să-i scoată de pe cămașa ta. Papagalului agapornis îi place să se ghemuiască și să se alinte. Iubește să se vadă în oglindă cand zboară. Iar dacă sunt doi papagali agapornis, vor face cu rândul.
 

Taxonomie

Familia Psittacidae, genul Agapornis

 Origine:    Africa Centrala si de Sud
Descriere:    Corpul zvelt, colorat puternic, coada scurta si boanta
Dimensiuni:    15-20cm; 60-80g
Nivel zgomot:                    Scazut
Abilitatea:de a invata sa vorbeasca  Scazuta, insa invata rapid trucuri
Speranta de viata:    17-20 ani ( in captivitate )Insa daca sunt intretinuti corespunzator,pot atinge si 25 de ani
Temperament:    Afectuosi, jucausi, blanzi, foarte inteligenti, curiosi, le place sa se ascunda, pot invata sa vorbeasca

Descriere fizica 

Specii/Subspecii:    Agapornis roseicollis (amorezul cu fata de culoarea piersicii), Agapornis personata (amorezul mascat), Agapornis fischeri (amorezul Fischer), Agapornis lilianae (amorezul Nyasa), Agapornis nigrigenis (amorezul cu obraji negri), Agapornis canus (amorezul de Madagascar), Agapornis taranta (amorezul abisinian), Agapornis pullarius (amorezul cu fata rosie), Agapornis swinderniana (amorezul cu guler negru.
Varietati:    Numeroase mutatii pentru fiecare subspecie: lutino, ino, blue, pied, cinnamon, violet etc.
 


Comportament si personalitate

Stapanii trebuie sa le asigure atentia necesara, pentru ca acestia devin foarte afectuosi. Pot ajunge sa vorbeasca insa destul de greu iar cuvintele nu se disting, fiind mai mult niste zgomote sau tipete.
Dacă ai de gând să petreci mult timp zilnic cu papagalul tău agapornis, îl poți lăsa singur, fără pereche. Dar dacă stai mult plecat de-acasă, ia-i o companie. Acest lucru îți va face papagalul agapornis fericit și vei preveni plictiseala.
Papagalul agapornis, deși este mic ca dimensiune, are inteligența și abilitatea unei păsări de dimensiune mare. Te va uimi cu abilitatea lui de a scăpa din colivia sa. Uneori poate deveni șeful în casa ta.
Papagalul agapornis este inteligent, afectuos și jucăuș. Cu o socializare potrivită și adecvată veți stabili o relație puternică. Această mică pasăre nu va prospera fără interacțiune.
 Determinarea sexului
 Dintre cele 9 specii de papagalii amorezi (Agapornis) numai 3 prezinta dimorfism sexual, ceea ce inseamna ca masculul poate fi diferentiat vizual de femela. In ceea ce priveste celelalte 6 specii, singurele metode sigure de determinare a sexului sunt analiza ADN si metoda chirurgicala (endoscopia). Totusi exista cateva indicii comportamentale si vizuale care ne-ar putea ajuta in diferentierea sexelor la papagalii Agapornis, despre acestea vom vorbi spre sfarsitul articolului.
Speciile care prezinta dimorfism sexual sunt: Agapornis taranta (amorezul abisinian), Agapornis pullarius (amorezul cu fata rosie) si Agapornis canus (amorezul de Madagascar).
Agapornis taranta (amorezul abisianian). Masculul are penajul verde, fruntea de culoare rosu si un inel rosu in jurul ochilor. Coada lui este tivita cu negru si penele de sub aripi sunt de asemenea negre. Femela are penajul verde, fara fruntea rosie, fara inelul rosu din jurul ochilor si fara marcajele negre ale masculului. Ambele sexe au ciocuri rosii si picioare gri.
Agapornis pullarius (amorezul cu fata rosie). Ambele sexe au acelasi penaj (de culoare verde aprins, cu fata rosie-portocalie, ciocul rosu si pircioare gri) insa femelele au un colorit mai pal decat masculii.
Agapornis canus (amorezul de Madagascar). Ambele sexe au acelasi penaj (de culoare verde inchis pe spate si aripi, cu penele de la marginea aripilor tivite cu negru, ciocul si picioarele gri) insa masculii au capul si pieptul de culoare gri, femela pastrand pe cap si piept culoarea verde.
Speciile la care sexul nu poate fi diferentiat vizual sunt: Agapornis roseicollis (amorezul cu fata de culoarea piersicii), Agapornis personata (amorezul mascat), Agapornis fischeri (amorezul Fischer), Agapornis lilianae (amorezul Nyasa), Agapornis nigrigenis (amorezul cu obraji negri) si Agapornis swinderniana (amorezul cu guler negru). Exista cateva indicii vizuale si comportamentale care ar putea sa ne ajute sa determinam sexul amorezului insa acestea nu sunt general valabile, deci nu pot fi considerate sigure:
- femelele sunt usor mai mari si mai robuste decat masculii;
- atunci cand stau pe o stinghie, femelele isi departeaza mai mult picioarele decat masculii;
- femelele au, in general, un colorit mai palid decat al masculilor;
- femelele sunt cele care se ocupa in pricipal de construirea cuibului;
- masculul este cel care hraneste femela;
- coada masculului este mai rotunjita, pe cand cea a femelei are un aspect mai rectangular;
- femelele sunt dominante, sunt mai agresive si teritoriale, ciupesc mai puternic;
- in timpul clocirii oualor, femela este cea care sta pe timpul zilei in cuib.

De asemenea, s-au inregistrat cazuri in care doua femele tinute impreuna o perioada lunga de timp s-au comportat ca un cuplu, depunand in mai multe randuri oua infertile.
Daca nu doriti sa obtineti pui de la pasarile dumneavoastra sexul exemplarelor nu este important si nu trebuie sa influenteze dragostea cu care va inconjurati companionul. Chiar daca descoperiti la un moment dat ca amorezul dumneavoastra ar fi trebuit sa se numeasca Coco si nu Coca acest lucru nu trebuie sa va modifice comportamentul fata de pasare. 
 Alegerea si Amenajarea Colivii 
 Pentru a se simti confortabil un papagal Agapornis trebuie sa aiba o colivie care sa-i permita sa-si intinda aripile fara a se lovi de gratii, ceea ce inseamna ca o colivie pentru o pereche de amorezi trebuie sa masoare un minimum de 50cm latime, 90cm adancime si 50cm inaltime. Nu uitati de faptul ca accesoriile si jucariile din colivie limiteaza si ele spatiul. Regula general valabila este sa cumparati o colivie cat mai mare pentru a oferi papagalilor dumneavoastra o viata cat mai placuta si sanatoasa. Daca aveti mai multi papagali Agapornis va trebui sa achizitionati o colivie si mai mare sau o voliera. Evitati sa folositi colivii “la mana a doua”, acestea pot purta diverse boli sau bacterii de la fostii “locuitori”.
Colivia trebuie sa fie confectionata din otel inoxidabil si sa nu aiba parti ascutite in care pasarea sa se poata rani. Asigurati-va ca usita coliviei are o incuietoare de siguranta pentru ca papagalii sunt foarte abili si inteligenti si pot deschide usor o incuietoare simpla. Ideale sunt coliviile cu bare orizontale, acestea oferind pasarii si posibilitatea efectuarii unor exercitii fizice de catarare. Atunci cand alegeti colivia potrivita, va trebui sa aveti in vedere si distanta dintre bare, care nu trebuie sa fie mai mare de 2cm, pentru a preveni blocarea capului papagalului Agapornis intre ele. Ideal este sa achizitionati o colivie care sa aiba acoperisul amenajat in asa fel incat, in timpul petrecut in afara coliviei, pasarea sa poata sta confortabil chiar pe acoperisul coliviei.
Unii veterinari sustin ca, coliviile rotunde nu sunt confortabile pentru pasari, din punct de vedere psihic, intrucat le accentueaza sentimentul de nesiguranta. O colivie dreptunghiulara va oferi pasarii posibilitatea de a se retrage in colturi, unde sa se simta ocrotita. De asemenea, un Agapornis ar putea sa isi prinda gherutele in varful unei colivii rotunde, acolo unde se intalnesc barele. Deci, evitati coliviile rotunde!
Colivia ideala are fundul detasabil, pentru a permite curatarea ei cu usurinta. Pe fundul coliviei asezati hartie sau servetele de hartie pe care sa le inlocuiti zilnic. Nu folositi rumegus, nisip sau alte materiale pentru ca pasarea le poate inghiti, dezvoltand astfel grave probleme de sanatate si in plus, acestea pot cu usurinta adaposti bacterii. Pentru a limita mizeria din jurul coliviei puteti inconjura partea de jos a acesteia cu plexiglas. Aveti insa grija ca pasarea sa nu se poata rani in clemele cu care prindeti acest material de colivie (clemele vor trebui sa fie confectionate din otel inoxidabil).
Retineti ca orice Agapornis trebuie sa petreaca mult timp (minim 2 ore pe zi) in afara coliviei pentru a-si mentine sanatatea. Daca lasati papagalul dumneavoastra in colivie majoritatea timpului va trebui sa cumparati o colivie cat mai mare, pentru a-i permite sa zboare si sa-si mentina astfel forma fizica.
Desi nu este obligatoriu, pe timpul noptii puteti acoperi colivia cu un material, aceasta va incuraja pasarea sa se linisteasca si sa doarma mai mult dimineata, va tine departe insectele si va mentine constanta temperatura in colivie. Folositi un material cu structura uniforma si neteda, pentru a evita ca pasarea sa-si prinda ghearele in textura sa. Evitati materialele de tip prosop. Acest acoperamant va trebui scuturat zilnic de praf si spalat saptamanal cu detergent fara parfum.
 
Amplasarea coliviei
 Colivia papagalului Agapornis NU trebuie asezata in bucatarii (pericol de toxicitate datorita gazului emanat de articolele de menaj confectionate din teflon!) si nici in bai. Aveti grija sa nu o plasati totusi in locuri unde pasarea sa se simta izolata, departe de activitatea umana din locuinta. Ea are nevoie de interactiuni umane cat mai frecvente. Nu asezati colivia pe podea, ea trebuie amplasata la inaltime pentru ca pasarea sa se simta in siguranta (ideal la nivelul ochilor). Colivia nu trebuie asezata in locuri in care sunt curenti de aer si nici in camere unde sunt variatii mari de temperatura. Temperatura ambientala ideala pentru un Agapornis este de 21-26°C. Pe timpul verii, nu plasati colivia in calea curentilor de aer conditionat. Amplasati colivia departe de geamuri, in locuri luminoase, dar in nici un caz sub lumina directa a soarelui.
 Accesoriile
 Colivia trebuie sa contina minim 2-3 (chiar mai multe daca este spatioasa) stinghii, pozitionate la nivele diferite, nu foarte aproape una de alta, pentru a permite pasarii deplasarea confortabila intre ele. Stinghiile trebuie sa fie obligatoriu de diferite grosimi si confectionate din materiale diferite. Cele mai potrivite sunt cele din lemn, si acrilic. Evitati stinghiile din smirghel intrucat cauzeaza rani pe piciorusele fragile ale papagalior Agapornis! Puteti folosi si franghie netratata pentru a confectiona stinghii, insa va trebui sa aveti grija si s-o indepartati atunci cand incepe sa se despice, pentru a preveni blocarea vreunei gherute in ea. Crengile naturale sunt cea mai buna optiune . Evitati crengile de brad, ideale sunt cele de: mar, mirt, paltin, artar, frasin, cais, piersic, ulm, fag,salcam,salcie,tei. Asigurati-va ca alegeti crengute proaspete si care nu au fost stropite cu insecticide! Stinghiile deteriorate trebuiesc imediat inlocuite. Nu asezati bolurile cu mancare si apa sub stinghii, pentru a evita stropirea alimentelor cu materii fecale.

Pentru mancare si apa, folositi boluri mai degraba late decat adanci, confectionate din plastic dur  sau ceramica intrucat sunt sigure si usor de curatat (acestea vor trebui spalate zilnic). Va trebui sa folositi boluri separate pentru pelete/seminte si pentru fructe/legume. Pentru apa puteti folosi si o adapatoare special conceputa. Asigurati-va ca plasati bolul de mancare langa o stinghie pe care pasarea sa poata sta si manca.
Papagalilor Agapornis le place foarte mult sa se balaceasca in apa. Mai mult decat atat, chiar au nevoie de o “baie” o data sau de doua ori pe saptamana, pentru a-si putea curata penele. In acest scop puteti folosi un bol putin adanc pe care sa-l umpleti cu apa si sa il asezati pe fundul coliviei. In magazinele de specialitate exista si “cadite”, special concepute pentru pasari, care pot fi fixate pe peretele coliviei. Va trebui sa aveti in vedere totusi ca aceasta activitate, desi foarte utila si distractiva pentru Agapornis, va produce mizerie si va fi necesar sa stergeti apa rezultata sau sa uscati/indepartati hrana si accesoriile care au fost eventual stropite. Daca Agapornisul dumneavoastra nu agreaza baile facute in acest mod, puteti sa stropiti pasarea cu apa calduta dintr-o sticla cu pulverizator, avand grija sa nu indreptati stropii catre fata ei sau sa ii udati puful de sub pene (care se usuca foarte greu). Baile trebuiesc facute ideal dimineata si atunci cand temperatura ambientala nu este scazuta (pentru a evita imbolnavirea pasarii). Nu adaugati niciodata detergent sau orice alt substanta in apa cu care imbaiati papagalul!
 
Jucariile

 Papagalul agapornis este extrem de activ și e bine să i se pună la dispoziție un spațiu adecvat pentru a explora, urca și zbura. Îi place să mestece și e bine să aibă la dispoziție lemn (nu mobilierul) și jucării pentru a-și antrena mușchii masticatori.
Jucariile sunt necesare pentru a oferi companionului dumneavoastra o modalitate de distractie, pentru a-l feri de plictiseala si stres, pentru a-i stimula inteligenta nativa. Studiile stiintifice efectuate in coloniile de pasari au aratat ca acestea se bucura de o jucarie noua la fel de mult cum se bucura de o masa buna. Aveti grija sa procurati jucarii care sa nu poata fi dezmembrate in bucati mici pe care pasarea sa le poata inghiti. Evitati inelele metalice si lanturile, precum si jucariile din materiale tratate chimic (zinc, mercur, adezivi etc.) sau din plastic. Studiati cu atentie clopoteii intrucat deseori acestia pot fi cu usutrinta dezmembrati de catre papagali. Nu aglomerati colivia cu prea multe jucarii. Va trebui sa aveti grija sa oferiti papagalilor Agapornis jucariile prin rotatie, intrucat, aceleasi jucarii mentinute prea mult timp vor sfarsi prin a fi ignorate.
Le puteti oferi jucarii din piele tabacita, din sfoara netratata chimic, diferite leagane si scarite special concepute pentru papagali. Jucariile deteriorate sau prea murdare trebuiesc inlocuite sau curatate imediat.Le mai puteti fixa in colifie si o mica oglinda in care nu se poate taia.
 
Igiena  coliviei si a accesoriilor
 Este important pentru sănătatea papagalului tău agapornis să păstrezi colivia și accesoriile ce se află în aceasta curate și într-o formă bună. Pachetul zilnic include curățarea podelei și împrospătarea apei. Săptămânal ar trebui să cureți și să dezinfectezi colivia. Spală jucăriile și celelalte accesorii când devin murdare.
Igiena este un factor extrem de important, mult mai important decat ne vine sa credem, in mentinerea sanatatii pasarilor. Asternutul de pe fundul coliviei trebuie inlocuit zilnic. Incercati sa curatati imediat materiile fecale cazute pe fundul coliviei sau pe barele ei, odata intarite acestea sunt mult mai dificil de indepartat. De asemenea, retineti ca hrana umezita sau fecalele atrag foarte repede insectele si dezvolta foarte usor bacterii. Saptamanal va trebui sa curatati colivia in intregime. Puteti folosi pentru aceasta operatiune o solutie diluata de clor (o jumatate de cana la 4l de apa). Clatiti din abundenta si lasati colivia sa se usuce complet inainte de a pune pasarea in ea.
Bolurile de mancare si apa, adapatoarea trebuiesc spalate zilnic cu apa si putin detergent. Aveti grija sa indepartati toate resturile si mizeria, in special in cazul adapatorilor. Saptamanal le puteti dezinfecta si pe acestea, cu apa fiarta. Clatiti din abundenta pentru a va asigura ca pasarea nu va ingera substantele toxice cu care le-ati spalat.
Jucariile, stinghiile si celelalte accesorii din colivie trebuiesc si ele spalate si curatate de indata ce se murdaresc sau umezesc. Umezeala este inamicul numarul unu! Uscati bine toate aceste obiecte inainte de a le reintroduce in colivie.

Imperecherea /Reproducerea
Dacă ții o pereche de papagali agapornis în aceeași colivie, atunci pregătește-te pentru varianta în care se vor reproduce. Se reproduc destul de repede și o singura pereche poate produce 3 serii de ouă pe an. Mulți oameni s-au trezit crescători de papagali agapornis peste noapte și mulți și-ar fi dorit să fie.                                
Papagalii Agapornis sunt cunoscuti ca papagali inseparabili, monogami - odata gasita o pereche, vor trai impreuna toata viata; in literatura de specialitate apar multe cazuri in care, in momentul diparitiei unuia dintre parteneri nici perechea sa nu a mai trait mult timp.In cele ce urmeaza va voi descrie comportamentul tipic al unei perechi de papagali Agapornis compatibili, ajutandu-va sa ii intelegeti si in acelasi timp sa va dati seama in ce masura imperecherea are sanse de succes.
La inceput cele doua pasari s-ar putea sa se ignore, dar, pe masura ce trece timpul (uneori dupa doar cateva minute, alteori dupa cateva luni) se vor lega una de alta formand o adevarata pereche, pe viata. In cazul in care acest lucru se intampla, veti observa ca partenerii stau unul langa altul pe stinghiile din colivie, mananca impreuna, se ciugulesc, se curata unul pe altul cu ciocul si, finalmente, se imperecheaza.

Comportamentul femelei

Femela Agapornis aflata in perioada de reproducere va ciripi in mod diferit, vibrandu-si ciocul, va scurma cu mai multa ardoare fundul coliviei, se va pozitiona pe stinghii in modul caracteristic actului de imperechere. Daca are la dispozitie un cuib si materiale pentru amenajare, isi va petrece mare parte a timpului in interiorul acestuia, pregatindu-l pentru depunerea oualor. Daca este pregatita pentru imperechere va semnala acest lucru masculului umflandu-si si zburlindu-si penele, in special cele de pe gat si cap. Daca masculul nu este receptiv femela il va urmari si alerga prin colivie, devenind agresiva ca expresie a frustrarii. Nu sunt rare cazurile in care femele Agapornis au omorat chiar masculii care nu le-au satisfacut.

Comportamentul masculului

Masculul pregatit pentru imperechere va face “reverente” cu capul in fata femelei pentru a-i atrage atentia. Va incerca sa ciuguleasca in special zona din jurul ciocului si chiar ciocul partenerei. El va testa dorinta femelei plimbandu-se pe langa ea si eventual incercand sa o “calce” intai cu un picior. Se va invarti in loc in apropierea femelei si isi va vibra ciocul, scotand un sunet deosebit.
Ambele sexe se pot masturba cu ajutorul jucariilor sau altor obiecte. Femela si masculul gata de imperechere se vor hrani reciproc regurgitandu-si hrana unul altuia. De asemenea, ambele sexe isi ridica un picior prin spatele aripii pentru a se scarpina in cap. Acest gest semnifica faptul ca sunt pregatiti pentru imperechere.
Cel mai bine este sa gazduiti o singura pereche in colivie/voliera! Papagalii Agapornis pot fi agresivi si teritoriali in perioada de reproducere.
Cuibul
 Masuri recomandate: 25X25X30 cm
Intrarea in cuib trebuie sa aiba aproximativ 5 -7cm.
Este de preferat sa se poata intra prin partea de sus a cuibului decat prin lateral, astfel puii nu au cum sa cada accidental din cuib. Pe fundul cuibarului puneti un grilaj, sau orice alta structura plana care sa nu se deformeze, evitand astfel deformarea picioarelor puilor.
In comert se gasesc diferite forme de cuiburi, in marea majoritate pentru perusi, construite din plastic, acestea nu sunt recomandate pentru papagalii Agapornis pentru ca sunt prea mici. Inainte de a folosi cuibul, acesta trebuie dezinfectat si deparazitat, puii sunt foarte sensibili si se pot imbolnavi repede.

Lumina
 In timpul reproducerii cuplul are nevoie de lumina aproximativ 14 ore pe zi, cum lumina naturala nu poate lumina cuibul o perioada atat de lunga zilnic, este nevoie de un sistem de iluminat artificial. Lumina permanenta pe o lunga perioada de timp declanseaza procesul de clocire al oualelor si permite apoi parintilor sa-si hraneasca si ingrijeasca puii cum trebuie. Primele zile de viata ale puilor sunt o etapa definitorie atat pentru parinti cat si pentru pui. 
Alimentatia
 Inca dinaintea nasterii puilor, alimentatia parintilor trebuie luata in considerare, intregul proces de clocire depinde si de cat de bine sunt hraniti parintii. Un cuplu obosit si infometat, privat de necesarul de proteine, va avea probleme in a duce la bun sfarsit procesul de clocire.
Apa este un alt produs ce trebuie luat in considerare, nu uitati sa schimbati apa zilnic si de asemenea sa curatati cuibul. Femelele isi curata de obicei singure cuibul dar nu strica sa le dati o mana de ajutor. Ca «material» de pus in cuib alegeti bucatelele de hartie, sunt usor de curatat insa, in nici un caz, nu folositi hartie de ziar.
Papagalul agapornis nu este o pasăre greu de hrănit și va prospera dacă îi dai amestecătură de semințe și hrană verde zilnic. Ovăzul este folosit ca supliment, fiind administrat umed în timpul perioadei de împerechere. Semințele umede se administrează când sunt pui în cuib sau când papagalul agapornis se reface după boală. Totuși amestecă o cantitate mică de apă cu semințe pentru că se alterează foarte ușor. Frunzele verzi de spanac proaspăt tăiate constituie o hrană importantă pentru papagalul agapornis, mai ales că este ușor de găsit.

Controlul fiecarui ou
 Femela depune cate un ou la fiecare 2 zile; daca doriti sa aiba pui, nu este necesar sa ii lasati oul si apoi la fiecare doua zile sa o «deranjati». Adunati in jur de 4-7 oua pe care le tineti intr-un loc calduros si luminos, apoi, dupa ce cuibul este gata puneti ouale si femela in cuib.
Inainte de a lua in mana un ou, spalati-va bine pe maini pentru a nu contamina ouale.
Pentru a vedea daca un ou este steril sau nu (adica daca este un ou din care va iesi sau nu un pui) puteti sa-l tineti in dreptul unui fascicul luminos; daca textura oului este clara iar culoarea pare galbena, este posibil ca oul sa nu fie fecundat, asadar din oul respectiv nu iese pui; daca textura este opaca si apar mici vinisoare de sange, atunci oul este fecundat si probabilitatea ca din el sa iasa un pui este mare.
Perioada de incubatie dureaza de la 21 la 23 de zile de la momentul in care femela a depus cel de-al treilea ou – tineti minte aceasta data si veti sti cu aproximatie momentul in care familia se va largi. In cazul in care la acesata data puii nu ies din ou, calculati data la care a depus ultimul ou si adunati media de 22 de zile de incubatie plus inca 6 zile. Astfel evitati sa aruncati oua in care puii traiesc; nu este obligatoriu ca din toate ouale sa iasa cate un pui, unii nu se pot dezvolta suficient, poate fi si o problema de umiditate sau de infestare a cuibului cu microbi.
Daca doriti ca dupa ce puii ies din ou sa formati inca un cuib nu este nici o problema, dar dupa doua cuiburi succesive dati-le celor doi papagali o perioada lunga de relaxare - 8-10 luni – poate nu vi se pare, dar pentru ei clocitul este un efort mare, atat fizic cat si psihic.
Varsta propice pentru reproducere in cazul papagalilor Agapornis este de:
    10-12 luni pentru Agapornis Roseicollis
    15-18 luni pentru Agapornis Personata
Restul ,normal 9-10 luni
Cand doriti sa cumparati un cuplu de astfel de papagali, luati-l de la crescatori specializati si aveti grija ca cuplurile sa nu fie frate si sora - puii pot avea mutatii genetice din aceasta cauza si pot iesi malformati sau cu o constitutie fragila.

Depunerea oualor, clocitul si eclozarea puilor
 Femela Agapornis va putea incepe sa depuna oua de regula la circa 4-10 zile de la prima imperechere. Exista cateva semne care ne indica faptul ca momentul depunerii oualor se apropie:
- femela isi va petrece din ce in ce mai mult timp in cuib si se va hrani mult din osul de sepie si blocul de minerale (nutrienti de care are nevoie pentru formarea cojii oului);
- femela va aranja si rearanja de nenumarate ori substratul din cuib;
- cu 12-24 de ore inainte de depunerea oului cloaca femelei va fi vizibil umflata.
In perioada premergatoare depunerii, ca si in perioada incubatiei este foarte important sa oferiti femelei posibilitatea de a se imbaia, umiditatea este extrem de importanta atat in “prepararea” oualor cat si in procesul de incubatie (cand ouale din cuib trebuie sa aiba diferite niveluri de umiditate pentru a se dezvolta normal). Dieta femelei este foarte importanta, oferiti-i neaparat suplimente de calciu si minerale (os de sepie, blocuri de minerale), our fiert tare, seminte germinate, mixuri de seminte de calitate.
In general, femela Agapornis va depune in medie circa 4-6 oua mici, rotunde si albe (desi este posibil sa depuna chiar si 8). Ouale sunt depuse cate unul la doua zile. Daca femela Agapornis se afla la prima depunere, este posibil ca primul ou sa prezinte urme de sange si sa fie usor alungit. Nu va alarmati, acest lucru este normal, iar puiul dinauntru are totusi sanse sa se dezvolte normal. Procesul de incubatie incepe de obicei dupa depunerea primului sau celui de-al doilea ou. Ouale fertile raman viabile pana la 7 zile la temperatura camerei daca procesul de incubare nu a inceput, asa ca nu aveti motive de ingrijorare. De aceea, este foarte util sa va notati intr-o agenda datele exacte ale depunerii si ale inceperii incubatiei pentru a putea tine un calendar corect al reproducerii.
Nu neaparat toate ouale depuse sunt fertile, se estimeaza ca doar circa 75-90% din ele vor dezvolta pui. Dupa 7-10 zile de la inceperea incubatiei ouale pot fi verificate pentru a evalua fertilitatea lor si dezvoltarea embrionului dinauntru. Pentru aceasta va trebui sa folositi o mini lanterna (sau sa adaptati o lanterna mai mare) al carei fascicul de lumina sa nu fie foarte puternic (expunerea la caldura puternica omoara embrionul). Spalati-va intotdeauna pe maini inainte sa manipulati ouale, coaja lor este poroasa si bacteriile de pe maini pot omori embrionii! Luati oul si, intr-o camera unde este intuneric, expuneti fundul acestuia (capatul mai lat) la fascicolul de lumina provenit de la lanterna.  
Daca oul este fertil va trebui sa vedeti imediat sub coaja o retea fina de capilare distincte si rosii, iar embrionul apare ca o pata inchisa la culoare in mijlocul acestei retele. Veti vedea de asemenea si o bula de aer in interiorul cojii. Daca embrionul este mort va aparea ca o pata de culoare inchisa, uscata in interiorul cojii. Daca oul este infertil sau nu este incubat va permite trecerea luminii prin el. Incercati sa limitati pe cat posibil atat durata procedurii de verificare a fertilitatii oualor, cat si durata expunerii oului la fascicolul de lumina pentru a nu afecta embrionii. Manipulati ouale cu mare grija intrucat sunt foarte fragile! Nu zgaltaiti ouale, nu le intoarceti de pe o parte pe alta pentru ca omorati embrionii! Ouale infertile sau cu embrioni morti trebuiesc indepartate din cuib.

Incubarea oualor este facuta numai de femela, care isi petrece aproape tot timpul in cuib, fiind hranita de catre mascul. In timpul incubatiei, atat ziua cat si noaptea, femela intoarce ouale de pe o parte pe alta in cuib, pentru a preveni aderarea embrionilor de coaja oului. Intreruperea procesului de incubatie se soldeaza intotdeauna cu moartea embrionilor.
Este bine sa verificati cuibul Agapornisilor din cand in cand (dar nu mai mult de o data la cateva zile) pentru a vedea starea oualor. Pasarile se pot speria daca le deschideti cuibul fara a le preveni si pot sparge din greseala unul sau mai multe oua. Pentru a evita acest lucru este bine sa ciocaniti usor in cuib de fiecare data inainte de a-l deschide. Dupa ce il deschideti, in general pasarile vor alege sa iasa din el si va vor lasa sa inspectati ouale. Daca acest lucru nu se intampla, puteti folosi o revista sau o bucata de carton pentru a indeparta cu atentie si gentilete pasarea din cuib. Manipulati cuibul si ouale cu mare grija, sunt foarte fragile!
Eclozarea oualor va avea loc la circa 20-25 zile masurate de la inceputul procesului de incubatie. In zilele premergatoare eclozarii oferiti mai multe alimente moi parintilor pentru a-i obisnui bine cu acest tip de mancare pe care-l vor oferi si puilor. Nu va grabiti sa inlaturati ouale daca nu au eclozat dupa trecerea celor 23 de zile, mai asteptati pana se implinesc 30 de zile. Uneori procesul de incubatie incepe mai tarziu decat crede stapanul datorita faptului ca unele conditii necesare nu au fost indeplinite decat mai tarziu. Eclozarea puilor este de obicei asincrona (nu toti puii eclozeaza in aceeasi zi). Inainte de eclozare puiul poate incepe sa piuie din interiorul oului. Puiul reuseste sa sparga coaja oului cu ajutorul unui dinte si acest proces de eclozare poate dura chiar cateva ore bune (pana la 24 de ore!), in functie de forta si vigoarea puiului, dar si de grosimea cojii. Dupa aceasta “munca” obositoare puii se “odihnesc” de obicei sezand pe spate, cu burtile in sus, nefiind suficient de puternici ca sa stea pe picioruse. Nu va alarmati, aceasta pozitie este perfect normala.
 
Dezvoltarea puilor
Puii abia eclozati sunt foarte fragili, au ochii inchisi, gaturi lungi si nu-si pot sustine singuri capetele. Ei nu vor fi hraniti de parinti decat dupa trecerea a cateva ore si dupa ce vor fi complet uscati. Nu va faceti griji, ei au rezerve nutritionale provenind din sacul galbenusului pe care l-au absorbit inainte de eclozare. Nu incercati sa hraniti puii in acest interval. In conditii normale, daca nu este hranit, un pui va supravietui circa 24 de ore dupa eclozare. Daca dupa trecerea a 20 de ore observati ca puii nu au fost hraniti, va trebui sa ii incredintati unei alte familii de Agapornisi cu pui sau sa ii hraniti dumneavoastra cu mana pana cand parintii isi vor prelua corespunzator indatoririle. Pentru a determina daca puii sunt hraniti examinati gusa acestora (situata imediat inaintea osului pieptului). Daca aceasta este umflata inseamna ca puiul a fost hranit.
Amandoi parintii se vor ocupa de hranirea puilor si pentru aceasta au nevoie de hrana de calitate si din belsug, precum si de apa proaspata. Oferiti-le hrana moale, legume si fructe proaspete (morcov, cartof fiert, broccoli, mazare, porumb, mar etc.), galbenus de ou fiert tare, un mix de seminte de calitate, blocuri de calciu si minerale. Ideal este sa nu interveniti prea mult in cresterea puilor, e foarte posibil sa nici nu fie nevoie, Agapornisii sunt de regula parinti excelenti. La inceput numai femela va hrani puii, ea fiind la randul ei hranita de mascul. Dupa primele doua saptamani, femela va incepe sa paraseasca cuibul, iar masculul va fi primit sa hraneasca si el puii, in acelasi timp cu femela sau in “schimburi”. Unele femele nu isi vor lasa partenerul sa se amestece in cresterea puilor. Daca exista o a doua cutie de cuibarit in colivie, femela va incepe o noua serie, iar masculul va hrani atat puii, cat si femela. Este foarte important sa opriti femela de a face oua dupa a doua serie de pui, deoarece o va epuiza foarte mult!
De obicei exista cate un pui mai mare, care va capata cea mai parte parte din atentie si cea mai mare cantitate de mancare si cate un pui mai firav. Verificati din cand in cand starea puilor (dar nu foarte des), daca observati ca vreunul arata slab si/sau neingrijit, scoateti-l din cuib si hraniti-l din mana.
Un pui sanatos trebuie sa aiba pielea de culoare roz, gusa plina de mancare, sa fie vioi si capabil sa-ti tina capul sus pentru a fi hranit. Manipulati cu foarte mare atentie puii! Igiena este extrem de importanta! Spalati-va pe maini inainte de a atinge puii si manipulati-i cu grija, sunt foarte fragili! Retineti faptul ca puii nu-si pot regla singuri temperatura corpului si trebuie tinuti la caldura! In jurul varstei de 10-15 zile, daca doriti, puteti inela pasarile.
Igiena cuibului este extrem de importanta. Astfel, periodic, va trebui sa curatati cuibul. Cel mai potrivit moment pentru aceasta este dimineata, cand parintii ies din cuib pentru a manca. Acoperiti gura cuibului cu o bucata de carton pentru a impiedica parintii sa intre. Scoateti puii afara, asezati-i intr-un bol (suficient de mare pentru ca puii sa nu poata evada din el) captusit cu servetele moi, undeva unde este cald, inlocuiti asternutul din cuib si curatati peretii daca este cazul. Atentie! Nu distrugeti cuibul pregatit de mama Agapornis! Incercati sa-l pastrati cat mai intact! Va trebui sa efectuati toate aceste activitati cat mai repede, pentru ca puii sa nu aiba de suferit. Faceti totul calm si fara a speria parintii sau puii. Daca speriati parintii acestia s-ar putea sa calce din greseala pe pui si sa-i striveasca.
Daca vreunul dintre pui este dat la o parte de catre parinti acest lucru inseamna ca are probleme de sanatate si nu este un pui viabil. Totusi, chiar si acest pui poate fi salvat daca este hranit din mana.
Incepand cu varsta de 2-3 saptamani puii pot fi hraniti si exclusiv din mana insa acest lucru nu este recomandabil decat daca aveti foarte multa experienta si stiti exact ceea ce trebuie sa faceti. Aceasta perioada din viata pasarilor este extrem de importanta si orice greseala poate avea urmari foarte grave, iar hrana oferita de parinti, care ajuta puii sa-si formeze sistemul imunitar, nu poate fi inlocuita perfect cu nimic altceva. Hranirea din mana nu este singura posibilitate de imblanzire, va puteti apropia de puisori si prin alte metode.
In jurul varstei de 5-6 saptamani puii sunt gata sa iasa din cuib si sa-si incerce timid aripile pentru prima oara. Ei sunt inca dependenti de hrana oferita de parinti, dar vor iesi afara din cuib si vor explora colivia. In vederea acestei etape de dezvoltare, va trebui sa faceti cateva pregatiri: plasati cateva stinghii la inaltime joasa, aproape de fundul coliviei, indepartati gratarul de pe fundul coliviei (daca exista) pentru a preveni ranirea puilor, plasati un bol de apa si unul de mancare la inaltime joasa, aproape de fundul coliviei, captusiti fundul coliviei cu servetele albe. Aveti grija si la spatiul dintre barele coliviei pentru a preveni orice fel de accidentare (capete sau picioruse prinse intre bare). Aveti grija sa preveniti orice fel de accidentare! Daca v-ati inmultit pasarile in sistem colonie va trebui sa aveti mare grija deoarece celelalte pasari din voliera ar putea sa atace puii. La circa 6-7 saptamani puii vor avea penajul format si pot fi “intarcati”. Parintii ii vor invata sa manance mancare solida si vor renunta treptat sa-i hraneasca. Oferiti-le hrana pe care o oferiti si adultilor. Taiati hrana in bucatele mici si cojiti toate legumele si fructele. Daca puii refuza sa manance legumele proaspete incercati sa le fierbeti usor pentru a fi mai moi. Nu incercati sa grabiti in nici un fel procesul de trecere la mancarea solida. Daca un pui nu mananca si plange inseamna ca ii este foame. Hraniti-l dumneavoastra si lasati-l sa decida singur cand este pregatit sa treaca la mancarea specifica adultilor. Un pui este considerat complet “intarcat” daca mananca singur vreme de 1 saptamana. Nu grabiti procesul!
In general, puii de Agapornis sunt complet independenti de parinti la varsta de 8-10 saptamani. Acesta este si momentul la care puii este ideal sa fie separati de parinti, pentru a putea preveni agresiunile. Dupa ce puii cresc si devin independenti, este posibil ca acestia sa se intoarca la cuib, prin urmare este benefic sa aveti un al doilea cuib pentru a permite clostii fecundarea urmatoarei serii de oua.
Hranirea
 Nutritia echilibrata si variata a papagalilor amorezi (Agapornis) este secretul cresterii lor cu rezultate foarte bune. Majoritatea problemelor de sanatate pe care le pot dezvolta amorezii se datoreaza unei alimentatii defectuoase. Astfel, dieta unui papagal amorez trebuie sa contina carbohidrati, proteine, lipide, vitamine si minerale.
Majoritatea oamenilor considera ca alimentatia unui amorez trebuie sa fie alcatuita numai din seminte. Cele mai recente studii recomanda insa hranirea amorezilor cu seminte numai in procentaj de maxim 20%, deoarece o astfel de dieta este saraca in vitamina A, proteine si calciu si prea bogata in grasimi. In mediul lor natural, in afara de seminte (crude si coapte), aceste pasari mananca verdeata si fructe. Astfel, cautati sa oferiti papagalului dumneavoastra in special peletele specifice disponibile in magazinele de specialitate, intrucat acestea ii vor asigura o alimentatie echilibrata. Verificati prospetimea peletelor si mixurilor de seminte! Nu le oferiti papagalului daca sunt mucegaite sau infestate cu paraziti! In afara de aceste pelete si de mixurile de seminte, oferiti amorezului dumneavoastra si o varietate de vegetale: morcov, cartof, broccoli, sfecla, laptuca, napi, ardei gras, varza de Bruxelles, rosii bine coapte, castravete, conopida, vinete, fasole, mazare, mar, para, struguri, stafide, caisa, piersica, cirese, nectarina, portocala, ananas. Inainte sa oferiti legumele si fructele spalati-le bine, taiati-le in bucatele mici si evitati vegetalele care au fost tratate cu chimicale (Atentie ,hrana nu trebuie sa fie umeda /uda ,se pot imbolnavi de plamani). . Pasarile isi aleg hrana si in functie de aspectul si textura ei, nu numai de gust. Fiti inventivi atunci cand pregatiti masa papagalului dumneavoastra, tineti cont de culorile legumelor si fructelor!
Incercati sa obisnuiti de mic papagalul dumneavoastra cu o dieta echilibrata. Amorezii maturi pot fi dificil de “convertit” la o alimentatie diversa. Nu infometati niciodata pasarea daca doriti sa-i schimbati dieta, acest lucru este periculos pentru metabolismul sau. Va trebui sa aveti multa rabdare si sa incercati diverse trucuri, iar schimbarea nutritiei poate dura chiar si cateva luni.
Un amorez adult mananca aproximativ 60g de mancare zilnic. Nu lasati la discretie o cantitate prea mare din amestecul de seminte intrucat pasarea ar putea sa-si aleaga din el doar pe cele pe care le prefera, ignorandu-le pe celelalte.
Le puteti oferi si mici cantitati de fulgi de cereale (fara adaos de zahar si cacao), paine integrala, bucatele de ou fiert foarte tare, floricele de porumb, orez brun fiert, grau, ovaz, bucatele de paste fainoase fierte sau nefierte, seminte germinate, fasole fiarta, mazare fiarta, linte fiarta, alune (fara sare, bineinteles). NU oferiti papagalului carne sau produse din carne (desi, ocazional, le puteti da bucatele mici de carne de pui bine fiarta), sistemul lor digestiv nu este adaptat pentru astfel de hrana!
Papagalul trebuie sa aiba in permanenta apa proaspata la discretie. Schimbati zilnic apa din adapatoare si curatati frecvent adapatoarea pentru a preveni infestarea cu bacterii. Puteti amesteca apa cu suplimente de vitamine. Acestea vor trebui folosite mai ales in perioade de convalescenta sau de imperechere. Totusi, daca oferiti amorezului o hrana variata si echilibrata, suplimentele de vitamine nu sunt necesare.
In colivia amorezului va trebui, obligatoriu, sa asezati si un os de sepia (pe care isi poate exersa ghearele si ciocul) si care ii va furniza si calciul necesar. Desi multa vreme s-a crezut ca amorezii trebuie sa aiba la dispozitie si nisip sau pietricele pe care sa le inghita pentru a le favoriza digestia, ultimele studii arata ca acestea nu sunt necesare, ba mai mult, pot bloca chiar sistemul digestiv al amorezilor.
Pentru cei ce doresc sa infiinteze o mica crescatorie si nu stiu ce plante pot baga in cusca lor ,fara ca acestia sa aiba probleme ( aceste plante sunt bune pentru orice specie de papagal )
Acestor pasari le mai plac crengutele de salcam,salcie( cu tot cu frunze/floare),crengute de mar,tei.

HRANA INTERZISA!
 Nu le oferiti niciodata ciocolata, avocado, ceapa, rubarba si semintele de mar sau pepene. Sunt interzise si alimentele care contin cofeina sau alcool sau cele cu continut ridicat de sare. Pasarile sunt intolerante la lactoza, deci evitati branza si iaurtul.
Unii papagali amorezi s-ar putea sa se ingrase peste masura, mai ales daca dieta lor este formata in majoritate din seminte (continut ridicat de grasimi). Acest lucru trebuie combatut prin reducerea ratiei de mancare si mai multa miscare fizica in afara coliviei, dar nu prin infometare.
 
Conditii de viata
Papagalul agapornis este foarte activ așa că e bine să le satisfaci necesitatea spațiului cu ajutorul coliviei. Aceasta trebuie să aibă minim următoarele dimensiuni: 81x50x50 cm. Dacă ai o colivie mai mică, e indicat să-l lași să zboare prin camera. Încearcă să ții o singură specie de păsări în aceeași colivie, altfel pot apărea lupte. Păstrează ori una, ori trei perechi de papagali agapornis, pentru că riști să vezi pene jumulite.

 Semne de boala,virusi

 Semnele de boală la papagalul agapornis implică retragere, penajul este ciufulit și mai puțin strălucitor, stă cu ochii închiși, umeziți, nasul curge, doarme mult, își pierde interesul pentru mediul înconjurător și stă în cupa cu mâncare. Majoritatea afecțiunilor la papagalul agapornis sunt rănirile din lupte, dar și alte infecții, paraziți interni, păduchi, probleme respiratorii, diaree. Un papagal bolnav necesită o vizită la medicul veterinar( in romania va recomand sa contactati un crescator de papagali ,veterinarii nostrii de cele mai multe ori nu cunosc nici de pisici cine stie ce.. ).
pentru Romania, daca cunoasteti medici pasionati de aceasta meserie , va puteti duce cu papagalul fara nici un regret,daca mergeti pe suggestii ale prietenilor mai bine cautati pe net un crescator adevarat de pasari exotice, acestia au foarte multi bani investiti in aceste pasari ,ca nivel de afacere sau chiar ca pura pasiune ce i-au  facut sa isi castige si existenta,tot ei aprovizioneaza toate pat shopurile cu animale .
Crescatorul nu are interes sa isi tina pasarile bolnave sau stresate etc.. In cazul in care acestea prind un anumit virus crescatorul poate risca in primul rand pierderea a unei sume considerabile de bani ,in concluzie crescatorii sunt cel mai bine documentati in acest domeniu si sincer cei mai multi va ajuta doar pentru a salva viata unei pasari ( nu au nevoie de bani )
De regula crescatorii fac lucruri caritabile mai  ales cei care au invatat pe rupte in acest domeniu si doar ei stiu prin ce au trecut pana au ajuns pe o linie economica buna !
Toate posturile dupa acest blog le spun in calitate de crescator de papagali si pasari exotice ( pasionat este putin spus) am jungla in casa ,datorita lor  :)
In concluzie pentru orice problema legata de papagali ,contactati un crescator !
bolile ce pot aparea la papagalii amorezi sunt: psitacoza, boala ciocului şi a penelor de papagal, boli ale ficatului, alimentatia necurespunzatoare fiind cea mai des intalnita cauza.



132 de comentarii:

  1. Aveti cumva si papagali agapornis de vanzare ??

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara. Din pacate momentan nu mai am pui ,insa va pot tine la curent .Va multumesc pentru vizita si intentia de colaborare.

      Ștergere
    2. Am o pereche de acum o saptamana . Inca decand i am adus ,femela isi inchide des ochii ,isi ridica ciocul si scoate un sunet ca si cand s ar ineca , am auzit o si stranutand , iar azi am observat ca sta doar intr un picior . Nu stiu daca sunt semnele unei boli . Este destul de activa . Ce ar trebui sa fac ?

      Ștergere
  2. Pot tine o femela de roseicollis si un mascul de fischer in aceeiasi colivie?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Scuze Robert pentru raspunsul intarziat am avut ceva probleme de sanatate cu bunicamea in ultima vreme si nu am avut timp de net..
      Se pot tine Agapornisi(amorezi) de orice fel de culoare in aceas colivie totul tine de personalitatea pasarii de exemplu daca ai in colivie 1 fisher si dupa 1 luna 2 mai aduci unul, apar 2 extreme 1 placuta (ca ei sa se cupleze daca sunt de sex diferit sau sa se tolereze din lipsa de afectiune chiar daca sunt masculi amandoi), sau din contra cel care este de mai mult timp in colivie sa bata noul companion zile la rand pana il omoara pentru a isi pastra independenta in teritoriul lui.
      ( rasa este aceasi difera doar mutatia de culori)
      Totul este ca agapornisii sa nu ii amesteci cu nici o alta specie inafara de nimfe. Agapornisii se mai tolereaza cu nimfele,daca bagi perusi ii vor bate grav,daca bagi rossela aici se intoarce "roata" Rossela ii va bate pe agapornisi.Agapornisii sunt pasari foarte sentimentale dar mai mult cu rasa lor sau cu omul,aceste pasari se numara printre putinele care nu prea tolereaza alte specii intre ele in afara de a lor.

      Ștergere
  3. Buna ziua,
    Am o femela de agapornis care brusc a inceput sa pice de pe bat si sa nu mai zboare. Tine capul in permanenta intr o parte si se invarte in cerc. Este destul de vioaie si incearca sa manance. Am separat o imediat de pereche. Chiar nu stiu in ce directie sa o apuc si la ce medic veterinar sa apelez. Din pacate la noi medicii sunt total depasiti de tot ceea ce tine de pasari, in special cele exotice. Daca ati mai auzit de aceasta situaie sau daca cunoasteti un crescator care s a intalnit cu o asemenea problema va rog din suflet sa ma ajutati. Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hey Maya scuze de intarziere , dupa cum am spus si mai sus am avut ceva probleme si abia azi am reusit sa am acces la net.
      In ce ti pasarea? in colivie sau libera in camera?
      A cazut dupa bat pe timp de noapte sau ziua?
      Daca a cazut noaptea se intampla destul de des la orice fel de pasare din cauza spazmelor cauzate de teama pe care o au inca de la nastere ,acea teama de a nu fi pradatori in jurul lor.
      Iar daca pasarea este noua in locuinta dumneavoastra , va mai dura un timp sa se acomodeze ( in functie de cand a-ti achizitionato).
      Nu poate sa zboare dupa caderea respectiva?sau de cand a-ti achizitionato?
      Se poate sa se fi lovit de ceva.Papagalii sunt niste pasari foarte inteligente , incercati sa ii urmariti miscarile,si cand isi intinde aripile si incercati sa vedeti daca se vede vreo rana , daca nu se vede analizatii miscariile si incercati sa observati daca vreo aripa sta putin "stramba" mai intr-o parte sau daca sta cu un picior "precum un caine schiop"
      Cel mai important este sa manance.Un lucru este clar cand a cazut daca nu si-a atenuat caderea s-a lovit sigur pe undeva.Ar fi bine sa ii bagati vitamine lichide in apa ( de la (VitaPlus)30-40 picaturi in 100 ml de apa,amestecata bine si administrata in loc de apa normala,timp de 7 zie . datii 1 feliuta 2 de mar o data la 2,3 zile mai schimbati cu un morcov mic din cand in cand.
      Pt calciu coaza de ou normal,de gaina pisat pana se face praf amestecat cu morcov ras pana se face toata compozitia ca o pasta ,pune-ti pe un recipient mic undeva jos pe fundul colivii or in recipientele suspendate daca pasarea este obijnuita sa manance de sus( eu am pasari care mananca de jos adica nimfele si am si perusii si alte specii care nu mananca de jos nimic.
      Daca descoperiti unde il dore ( firbeti ceai de musetel chiar si din pliculet de acela,rupeti pliculetul si cand ceaiul este calai luati "malul ala" musecelul pe degete si masati pasarea unde ati observat ca o doare la atingere sau chiar vizibil , repetati asta pana incepe sa zboare , in mod normal cam in 2 zile isi revine eu am avut un perus aproape pe moarte si am reusit sa il pun pe picioare,avand un picior lasat spre sol aproape rupt,nu mai manca,nu ma mai baga in seama, statea retras intr-un colt,nu mai facea nimic.. mi-am dat seama imediat ca l-a zapacit durerea si disperasem.. eram si pe la inceputuri.atunci mi-am dat seama ca la aceste minunate pasari afectiunea in perioade critice ale vietii lor este la fel de importanta ca si la oameni.
      Sper sa isi revina pasarea dumneavoastra.
      Astept un mesaj de la dumneavoastra zilele astea sa imi spuneti ce mai face.

      Ștergere
    2. Partea cu capul int-o parte nu suna prea bine.. pasarea mananca are curiozitatea sporita? reactioneaza cand te apropii de locuinta ei sau sta retrasa intr-un colt pe bat ori pe fundul colivii?

      Ștergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  5. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  6. Salut.Am si eu un papagal agapones in varsta de 14 ani.De ceva vreme am observat ca este apatic, doarme mult, retras, fara nici un interes si sta infoiat mai tot timpu.Astazi i-am cumparat niste vitamine.Va rog frumos ma puteti ajuta cu problema asta.Multumesc mult.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua. papagalul stranuta si scoate uneori niste suntete ca un fel de "chitait"?
      Semnele pe care dumneavoastra le-ati precizat par a fi datorita curentuluri.Este foarte posibil ca zilele trecute cand au fost zile mai frumoase sa fi lasat usi deschise sau geamuri ( fiind cald afara)si datorita schimbarii bruste de clima ,la fel ca si la oameni l-a tras curentul.In aceasta perioada mai toate pasarile sunt supuse la riscul asta (in general dupa perioada de iarna sau ianinte de iarna)
      PS:Cumparati Oxitetraciclina 20 % (Pulbere orala) costa vro 4-5 lei este o punguta de culoare argintie ,o gaziti in magazine veterinare si uneori in patshop.Puneti un varf mic de lingurita ( rasa) in apa pasarii ,amestecati bine praful in apa pana nu se mai observa nimic pe fundul recipientului din care pasarea bea apa , repetati asta timp de 5-7 zile si urmaritii daca tot asa sta.Daca sta tot asa dupa 5-7 zile de tratament, repetati inca 4 zile insa tratamentul se modifica putin. Faceti ceai de musetel ( in loc de apa) si pulverizati Oxitetraciclina in ceai de musetel ( ceaiul il dati calai si tot asa, amestecat foarte bine_, daca se ajunge la partea cu ,ceaiul lingurita de praf o administrati la jumatate fata de cea folosita la apa (pentru ca actioneaza si musetelul asupra racelii)
      Atentie ! 1 varf mic de praf ,foarte ras.Oxitetraciclina este puternica chiar daca este de 20 % eu acum am 8 nimfe racite din aceleas motive si sunt la a 5-a zi de de tratament mai stranuta doar 3 din ele si 1 sta mai zgribulita insa mananca( asta e bine )eu continui sa administrez inca 2 zile preventiv sa nu ma trazes ca imi racec perusii din cauza lor. O sa fac cand prind ceva timp liber un forum tot pe acest blog.Un forum dedicat pasionatilor de pasari exotice,crescatori sau pasionati incurabili cum sunt eu.
      Eu mi-am facut casa un fel de junga datorita pasarilor :).
      Momentan intru o data pe zi pe aici din lipsa de timp insa va stau la dispozitie tuturor ,in speranta de a rezolva problemele dumneavoastra si daca cineva vrea sa vanda pasari,poate posta aici oferta dar sa isi lase numarul de telefon sa il poata contacta interesatii (fara probleme eu nu sterg ofertele dumneavoastra).

      Ștergere
  7. Da..uneori prezinta chitaitul acela..vreau sa va mai intreb ceva..pot sa ii dau in continuare vitamine, in combinatie cu medicamentul precizat de dumneavoastra??..Va multumesc foarte mult..

    RăspundețiȘtergere
  8. precizez ca papagalul mananca si bea apa ca de obicei..

    RăspundețiȘtergere
  9. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  10. am un papagal agapornis care zace de doua zile,sta retras,si ii curge din nas si a scuipat sange inchegat cu graunte si la inceput am crezut ca s-a inecat cu ceva si i-am dat apa dar in zadar..cu ce ma puteti ajuta?multumesc anticipat..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna DeeDee.Papagalul este cumparat recent?cum adica scuipa sange? mai sta si cu alte pasari in aceasi colivie ( incapere),se poate sa se fi batut cu alte pasari din incapere sau sa aveti obiecte ascutite prin colivie sau colturoase incat sa se fi ranit? la nas are rana puternica sau zgariatura ?
      Controlati pasarea sa vedeti daca mai prezinta rani superifiale sau majore sub aripi sau in alte zone ale corpului daca sintomele sunt doar cele precizate de dumneavoastra poate fi vorba de o afectiune pulmonara.
      Incercati sa fierbeti putin ceai de musetel apoi sa ii tamponati ranile cu ceaiul ( fara planta , doar lichidul) o data la 5-6 ore, timp de 5-7 zile in functe de cum isi revine puneti in loc de recipientul de apa, unul de ceai concentrat ( nici foarte rece nici foarte cald) apoi mai puneti inca un recipient cu apa la temperatura normala sau putin de tot calaie in care concentrati cu Vita-Plus ( supliment de vitamine ) timp de 5 zile 30 de picaturi la 100 ml de apa amestecati bine compozitia apoi administrati pasarii. Urmariti pasarea daca bea apa si daca mananca, daca nu bea cumparati o seringa sterila normala si ii dati la seringa chiar daca riscati sa va ciupeasca putin sau sa intoarca capul de 100 de ori , daca nu mananca ii faceti ca la pui o compozitie de coaja de ou pisata pana ajunge praf amestecat cu morcov ras foarte marunt si apoi amestecati toata compozitia in recipient pana se face ca o pasta si administrati tot la seringa sau mai simpul cereti la pat shop hrana pentru pui de papagali si ii spuneti specia.Genul asta de hrana se poate administra usor prin seringa ( fara ac, se subantelege) .Incercati sa ii oferiti multa atentie, sa vorbiti cu pasarea sa o scarpinati din cand in cand sa o plimbati dupa un bat pe altul sau orice in asa fel incat sa ii distraga atentia intr-un mod puternic pentru a uita de problema prin care trece in asa fel incat sa uite de durerea pe care o suporta in schimb afectiunea oferita o va face sa treaca mai usor peste problema, asta in cazul in care nu are Tuberculoza spre exemplu.. Tbc pot face si pasarile din pacate, ce sete drept foarte rar dar se poate.Daca printr-un absurd ar putea avea Tbc si are deja sintomele astea.. sansele sunt destul de reduse sa mai poata supravietuii, eu o singura pasare am avut cu o afectiune pulmonara grava dar nu cu sangerari,si mi-am dat seama prea tarziu despre ce este vorba si nici nu ma ocupam la vremea aia cu asa ceva, cand mi-am dat seama ca fara ajutor nu trece peste, era prea tarziu.Pe unii pierderile unui companion ii fac sa nu isi mai doreasca vreodata sau cel putin o perioada sau pe altii din contra ii obsedeaza cum am ajuns eu de am in casa un fel de jungla si din ce nu stiam nici macar ce mananca am ajuns sa imi inteleg pasarile dupa sunete , miscari , priviri si sa am doar un o canapea in camera in rest au ei jungla, crengi pe toti peretii suspendate si aplic ate pe pereti tufe de salcam etc. Incercati cu musetelul sa curatati ranile cateva cateva zile apoi datii un recipient de musetel tot asa cateva zile si tratamentul de la VITA -PlUS in alt recipient cum v-am spus mai sus, oricum scrie si pe prospect cum se utilizeaza , aveti grija ce luati ca astia va baga toate cacaturile pe gat la preturi cat se poate de mari ,suplimentul asta de vitamine costa 5 max 7 lei daca va ofera ceva de 20 30 de lei diferenta este doar pretul si cantitatea..
      Tratamentul se face timp de 5-max 7 zile in functie de cum reactioneaza pasarea la el.Sper sa nu fie mai grav si sa isi revina ,va doresc mult noroc si succes in interventia dumneavoastra pentru a va ajuta companionul,daca mai sesizaiti ceva sau apar reactii mai grave,va stau la dispozitie si daca sunteti din Bucuresti ne putem intalnii undeva sa vad si eu mai exact ce are pasarea.

      Ștergere
    2. am primit raspunsul,multumesc frumos dar cand am vazut ca scoate un sunet ciudat am incercat sa il iau in mana iar pe nari i-a iesit sange..l-am lasat in colivie sa se linisteasca iar dimineata scutura din cap si a aruncat pe cioc sange inchegat amestecat cu graunte.Nu mai scoate nici un sunet,este morcovit,zace cu capul in pene si cu ochii inchisi si are o respiratie grea.

      Ștergere
    3. Are atitudinea asta datorita durerii,asta face toata ziua ? sta retras? nu canta ? nu misca prin colivie ? nu se catara de loc pe gratii?
      Mananca ? i-ati pus vitamine?
      De cand a-ti dat primul mesaj vi se pare ca se simte mai bine? a mai sangerat? eu am avut o nimfa mai de mult care avea o graunta de aia de ovaz in nara si s iritase de avea toata nara rosie , a-ti verificat sa nu cumva sa i se fi intepenit ceva pe acolo si din cauza insuficientei respiratorii pasarea sa se agreseze singura cu ghearele ?

      Ștergere
  11. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  12. am fost cu el la doctor,i-a facut injectie cu antibiotic si vitamine, a inceput sa isi revina,mananca dar numai canta deloc abia daca mai scoate cateva sunete si nu vrea sa mai stea in camera,daca il scoti din colivie se agita si cauta disperat sa intre inapoi.multumesc anticipat pentru celelalte raspunsuri.

    RăspundețiȘtergere
  13. buna
    am un papagal agapornis personata albastru in varsta de 2 ani.
    de cateva zile am observat ca isi smulge penele de pe picioare si de sub aripioare (i se vede pielea roz pe picioare)si nu l-am mai vazut sa faca singur baie in cadita. in rest se comporta normal: mananca, canta cat poate de tare. zilnic i se face curat in colivie chiar si de mai multe ori. cum as putea sa-l ajut? sa fie oare stresat fiindca e singur? pana acum nu l-am lasat niciodata afara din colivie. va rog sa-mi dat un sfat. multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  14. Am un amorez care va deveni probabil in curand tatic. Partea proasta este ca il vad uneori stand cu totul in vasul de mancare. Pana acum, am luat-o ca o nazbatie a sa, dar acum vizualizand ce ati sctis despre agapornisi sunt foarte ingrijorata.Este tanar, pare k poate nu suficient de vioi dar mananca foarte mult si tocmai s-a imperecheat. Uneori noaptea insa il surprindeam scotand un sunet ciudat. Acum este k. Nu ma prea pricep la cresterea lor, ii hranesc cu seminte si fructe, morcovi. De asemenea nu le-am pus sepie ci nisip. Nu prea le dau oua fierte deoarece citisem pe un site ca se dau doar in perioada de clocire. In fine, sunt foarte ingrijorata si as dorii, daca este posibil sa ma ajutati. De ce boala ar putea suferi? Puteti sa imi oferiti un remediu? V-as fi recunoscatoare.. multumesc anticipat si site-ul dumneavoastra este bine- venit

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu va recomand sa nu ii mai puneti nisip,pt ca acesta adaposteste bacterii si provoaca boli grave pasarii

      Ștergere
  15. de 3 saptamani am si eu 3 amorezi.azi am vazut ca cel mai mare dintre pui este ciupit pana la sange de parinti .ce sa fac?va rog un raspuns.

    RăspundețiȘtergere
  16. Buna ziua! Agapornisul meu a depus 5 oua iar dupa ce am curatat colivia si am manipulat ouale femela nu mai vrea sa stea pe oua. Ce sa fac?? Mi-e teama ca va trebui sa arunc ouale daca nu va mai vrea sa le cloceasca.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. buna ziua.stiu ca nu sunt un specialist in pasari dar stiu ca daca dupa ce ai manipulkat ouale,femela simte mirossul de om ,asa ca va dispretui ouale si le va sparge.iti recomand ca data viitoare sa iti pui o manusa de gatit,ca femela sa nu mai sparge ouale

      Ștergere
  17. Buna seara,mi-am achizitinat in urma cu 3 zile un agapornis ,in varsta de 3 luni.Azi am observat,intrucat am evitat sa il iau in mana,ca se simte sternul ascutit,e cam slabit,este normal?De asemenea,nu este asa curio precum am citit.Chiar ieri si azi a dormit cam mult.Cauta sa evadeze din colivie si cand reuseste ,isi ridica piciorul si doarme!I-am dat vitamine in apa de baut.Nu mananca fructe sau ou!Am stors rodie si i-am dat suc fortat.I-am mai dat in seara asta 2-3 limbute de miere cat a tamponat el.Am observat respiratie mai apasata.In rest...nu pare sa ii curga nasul sau ochii...Tin sa precizez ca,are o portiune lipsa a ciocului,chiar sub nara stanga,nara stanga marita.Cea de la pet shop a numit asta o malformatie,eu nu stiu sigur daca asta e:ori a fost ranit anterior,ori vreun acarian>?????ori o malformatie?
    Daca ma uit atent in gaurica aceea,observ ceva ca o depunere neagra?O fi mizerie sau???As vrea sa va pot trimite o poza cu aceasta problema.Eu sunt din Mangalia,veterinari de pasari exotice nu gasesc aici,mai rau mi-l imbolnavesc decat sa-i faca bine.Multumesc pt ajutor

    RăspundețiȘtergere
  18. Am un agapornis mascat in varsta de patru luni, iar azi dimineata a devenit apatic si a cazut de pe bat.In cafere s-a lovit putin la cap, dupa care a devenit molatec.L-am dus la animax si i-a dat vitamine.Pare ca si-a revenit, a mancat, dar ne sperie ce s-ar mai putes intampla cu el.Ne puteti ajuta cu o informatie,cu un sfat?Va rog mult de tot, multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  19. LA ce pret ajunge o pereche de agapornis

    RăspundețiȘtergere
  20. Hello! Am o întrebare, ce determină ciripitul la o pereche? Adică ce înseamnă dacă ciripește și de ce, și ce înseamnă dacă nu ciripește și de ce...?

    RăspundețiȘtergere
  21. Buna ziua.Am nevoie de un sfat in legatura cu perechea mea de agapornis;i-am achizitionat in urma cu 2 ani si au inceput sa se imperecheze de vara trecuta.Femela a depus prima data 2 oua,dupa informatiile de pe aceasta pagina i-am facut conditiile necesare,dar nu a inceput sa le cloceasca,dimpotriva dupa 1 saptamana am verificat cuibul si erau sparte.Recent pe data de 24.11.2013 a inceput sa depuna a doua oara,la interval de o zi ajungand la 5 oua in data de 2.12.2013.In acest interval a inceput sa le cloceasca, dar dupa ce la depus pe ultimul si a pierdut interesul,iar acum si-a reluat activitatea normala specifica unui agapornis.Nu stiu cu ce am gresit,sau ce a determinat-o sa renunte sa le mai incubeze,cel mai tare regret faptul ca aveau o saptamana si 2 dintre ele incepusera sa se formeze.Stiu ca acest proces ii slabeste pe amandoi,au nevoie de vitamine si calciu,nu au acceptat o dieta mai diversificata si mai sanatoasa; de cand ii am mananca doar seminte ,asa ca le am pus solutie cu viatamine in apa de baut, le am luat bloc de minerale si os de sepie.In timpul depunerii femela cat si masculul rodeau din blocul de minerale\osul de sepie.Dar tot acest efort a fost degeaba,asa ca va rog am nevoie de un raspuns,ca pe viitor sa stiu cum sa procedez,ar insemna foarte mult pentru mine atat si pentru nefericita pereche, parerea unui specialist ca dumneavoastra.Am fost la curent cu aceasta pagina si sunt in continuare.Va multumesc si sper sa primesc un raspuns.

    RăspundețiȘtergere
  22. Buna ziua.Papagalul meu are stari ciudate uneori,cade de pe bara si se zbate ca si când moare.Cu burtica in sus,cu ghearele inclestate tipa de durere si se invarte pe spate.Il iau in mana,il stropesc cu apa si isi revine.Raul se repeta neregulat de mai multi ani dar nu cunosc cauza.Am crezut initial ca il deochi de dragul lui dar se intampla prea des si parca totusi...Coco are 6 ani.Imi dau lacrimile de mila lui si nu pot decat sa spun o rugaciune si sa il stropesc cu aghiasma.Isi revine cam intr-o ora si apoi e vesel,mananca si canta.Exista oare epilepsie si la pasari?Spuneti-mi va rog cum pot sa-l ajut.

    RăspundețiȘtergere
  23. Buna ! Am doua perechi de agapornis care stau in colivii separate , dar in exteriorul coliviei stau impreuna. Azi a murit o fetita. Acum o luna statea suparata in-un colt si am dus-o la medic, dar nu au stiut mare lucru sa ii fac si i-au dat antibiotice. Starea s-a imbunatatit, dar de 2 saptamani i-am lasat la rude si nu si-au dat seama ca are alt comportament..asa ca a murit. Intrebarea mea este..daca sa ii cumpar o partenera si unde gasesc pentru ca la magazinele de specialitate se gasec doar perechi...sau sa il dau unui crescator...nu am mult timp sa stau ziua cu el si imi este frica ca o sa moara singur.

    RăspundețiȘtergere
  24. buna ziua,am doi papagali agapornis,mascul si femela,care sunt impreuna de noua luni.Le-am pus un cuib pe care l-au ros .Va rog mult sa ma ajutati.Imi doresc mult sa aiba pui

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ia le niste jucarii care se pot roade si un cuib care nu pate fi

      Ștergere
    2. ia le niste jucarii care se pot roade si un cuib care nu pate fi

      Ștergere
  25. va rog sa lasati si un numar de telefon

    RăspundețiȘtergere
  26. Buna ziua se poate inperechea agapornis fisher cu agapornis personata ??

    RăspundețiȘtergere
  27. Buna seara! Am 2 agapornis din decembrie 2009. Cand i-m cumparat de la petshop mi-au spus ca sunt pereche dar nu sunt sigura. De atunci nu au depus oua si nici nu s-au imperechiat. Problema este alta. Anul trecut in toamna, unul din ei a inceput sa isi ciuguleasca penele de pe gat pana a ramas cu un guler golas. Am fost la veterinar dar mi-au recomandat doar vitamine,antibiotic si o solutie pentru paraziti pe care am aplicat-o cu un betigas de ureche in spatele capului timp de cateva zile. La inceput mi s-a parut ca ar fi ceva in nisipul lor dar dupa ce am schimbat asternutul mai des si i-am dat si cu acea solutie nu am mai vazut nimic. Papagalul e activ,mananca,zboara dar se ciuguleste in continuare. Am adus din afara si o solutie care se pulverizeaza pe ei si care datorita gustului ar trebui sa o impiedice sa se mai ciuguleasca. Nici acesta nu a avut efect si a trecut de la gat la piept, apoi la picioare si sub aripi. Saptamana aceasta s-a agravat. A inceput sa se scarpine cu ciocul si in zona cozii si azi am vazut ca i-a dat sangele. In colivie e activa,face si baita iar cand le dau drumul zboara, sunt activi nu par sa aiba probleme. Nu stiu ce sa ii mai fac. Nu ma deranjeaza lipsa penelor dar nu vreau sa isi mai faca rau. Sa le mai dau vitamine,sa o ung cu ceva? Astept un sfat. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aceași problema am avut-o și eu cu masculul...precizez ca problema a început după ce femela a scăpat și a fugit.nu au avut decât un puiuț pe care încă îl am.din păcate masculul a murit..

      Ștergere
    2. Aceași problema am avut-o și eu cu masculul...precizez ca problema a început după ce femela a scăpat și a fugit.nu au avut decât un puiuț pe care încă îl am.din păcate masculul a murit..

      Ștergere
  28. Buna, as dori sa aflu si eu cateva pareri. Ce imi recomandati sa iau, un papagal sau doi? As dori sa se ataseze de mine dar nici sa i se intample ceva daca voi fi plecata. In sensul in care o data la 2-3 saptamani, lipsesc o noapte de acasa si va sta sigur. Acest lucru nu-i va afecta sanatatea, viata etc.?

    RăspundețiȘtergere
  29. Buna, acum ceva timp mi-am cumparat doi papagali agapornis , unul este verde cu capul rosu ,iar celalalt este galben cu capul rosu . Mentionez ca papagalul verde a fost cumparat din MaxiPet spunandu-mi "veterinarul " de acolo ca este baiat, iar cel galben a fost cumparat dintr-un magazin de animale dintr-o piata spunandu-mi ca este fata. Stiind ca se numesc papagali amorezi am vrut sa formez o pereche . Dupa ceva timp papagalul meu verde a inceput sa depuna oua , eu stiind ca el este baiat defapt , acum nu stiu ce sa cred despre cel galben daca este tot fata sau este baiat . Din cate am observat cel galben ii da sa manance celui verde , doar ca din cand in cand se mai bat . Inainte de a-si depune oule , nu am observat sa il calce papagalul galben pe cel verde , acum astept sa vad daca vor iesi pui . Din cate am vazut eu la fasciculul de lumina , nu par a avea venisoarele mentionate mai sus. Cum as putea sti sigur daca am o pereche sau eventual 2 fete? Sau este cineva dispus sa facem schimb in cazul in care aveti 2 baieti? Mi-au explicat cei de la magazin ca trebuie sa se simta un os mai pronuntat la baiat , dar nu prea imi dau seama singura ... Multumesc !

    RăspundețiȘtergere
  30. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  31. De cand a venit vremea rece, cam de 3-4 zile agapornisul e apatic si zburlit. Mananca, bea apa si se retrage cu ochii inchisi. Daca e in colivie, se ghemuieste pe bara, daca e afara se ghemuieste pe umar. Nu mai vrea sa zboare prin casa, sa "ciripeasca". Excrementele sunt OK, nu ii curge nasul, nu tuseste, nu stranuta. E fr selectiv cu mancarea, ovaz si canepa. Cand l-am primit mananca din toate semintele, acum arunca ce nu-i place sau le baga in adapatoare. Il am de cateva luni, are varsta de 10-11 ani. S-a adaptat bn cu noi, in vara parea stresat, si-a ciugulit penele, i-am dat vitamine si antiparazitar extern. Fostul stapan nu-i dadea nimic in afara de seminte,apa si os sepia. E posibil sa nu-i fi priit vitaminele?

    RăspundețiȘtergere
  32. Buna ziua...am o femela agapornis si de cateva zile sta cu ochii inchisi,fara chef de viata,nu mai poate zbura...mananca putin....ii pot da ceva ca sa se faca bine?multumesc

    RăspundețiȘtergere
  33. Buna seara,

    Considerand foarte utile informatiile puse la dispozitia "iubitorilor de amorezi", doresc sa va adresez o intrebare legata de subiectul "Semne de boala,virusi".

    De 12 luni de zile, am doi papagali amorezi (cred ca mascul si femela) veseli si galagiosi. De curand, am sesizat lipsa penajului pe suprafete diferite ale acestora (masculul in zona capului si femela in zona pieptului).

    Intrebare: lipsa penelor este datorata unei boli sau a unor certuri/ lupte intre acestia?

    Mentiuni: ...impreuna au avut aproximativ 20 de oua infertile; hrana a fost conforma si de calitate; am surprins de multe ori o anumita agresivitate din partea femelei asupra masculului (ex.: nu il lasa sa manance); penajul a disparut destul de rapid, fara inducere de stare bolnaviciosa (apatie, somnolenta, e.t.c.).

    Va multumesc,

    RăspundețiȘtergere
  34. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  35. Buna ziua , acum trei saptamani mi-am cumpărat o pereche fe agaponis care aveau deja doua oua dar eu nu le-am luat si ouăle pt ca , crescătorul de unde iam cumpărat a spus ca daca le schimb locul nu o sa mai clocească ouale . azi eu le-am montat cusca unde sa poată face oua dar nu stiu ce trebuie sa le pun înăuntru , pt a depune ouăle, de când le-am montat cușcă pt oua eu nu ii vad așa interesați sa duca la ia sta doar pe batul pus înăuntru mănâncă , canta , se joc se mai pupăcesc dar nimic sa facă oua. E posibil sa fie din cauza ca iam adus in casa noua si asa fac pana se obisnuieste cu noi cu camera ? Le-am deschis usita sa iasa afara prin cameră sa zboare dar mi- au ieșit de vreo trei ori dintre care ultima oara au ieșit si după vreo jumătate de ora au intrat singur. Oare o sa îmi facă si mie oua după cat timp mai depun oua daca aveau oua acum trei saptaman când iam cumpărat, după cat timp ar face alte oua , va rog mult ajutatima si pe mine cu radpunsurile in special ce sa le pun in cușcă pt ouat. Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  36. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am un papagal agapornis roseicolis femela cumparata de la un crescator dar da semne de maltratare...are penele primare si coada ciuntita...credeti ca ii vor creste cu timpul sau trebuie sa ii dau ceva medicamente???
      Multumesc...

      Ștergere
  37. Buna!am luat o pereche acum 3 zile si nu se ating nici de fructe nici de verdeata,cred ca au fost hraniti doar cu seminte in magazin....ce sa fac???le tai totul marunt intr-un bol de sticla...fac ceva gresit?

    RăspundețiȘtergere
  38. Am o pasare agapornis, de 5-6 ani. De 1 an de zile, se comporta ciudat, mai exact, cade de pe bara, si se zbate minute in sir, cu aripile intinse, cu capul in jos, ramanand inconstieta o perioada de timp, ca si cum ar avea o criza de epilepsie. Aceste manifestari au devenit din ce in ce mai dese si imi doresc sa stiu mai exact ce se intampla cu ea si ce as putea sa fac ca sa-si revina.

    RăspundețiȘtergere
  39. Buna. Am un agapornis cam "tembel", in sensul ca nu vrea sa manince fructe si legume. Astazi fiind liber pe langa minein bucatarie, a ciugulit de cateva ori telina uscata si dovleac crud. Sa ii mai dau sau ii face rau? Va rog sa ma ajutati ca nu stiu ce sa fac ca sa il determin sa manance vegetale. I-am deshidratat fructe ( struguri, kiwi, para, nectarina) le am rasnit si le am amestecat cu mei. Am procedat corect?

    RăspundețiȘtergere
  40. Buna. Am un agapornis cam "tembel", in sensul ca nu vrea sa manince fructe si legume. Astazi fiind liber pe langa minein bucatarie, a ciugulit de cateva ori telina uscata si dovleac crud. Sa ii mai dau sau ii face rau? Va rog sa ma ajutati ca nu stiu ce sa fac ca sa il determin sa manance vegetale. I-am deshidratat fructe ( struguri, kiwi, para, nectarina) le am rasnit si le am amestecat cu mei. Am procedat corect?

    RăspundețiȘtergere
  41. Buna, am o familie Agapornis Fischer, femela a depus 5 oua si sta pe ele in mjoritatea timpului dar azi a avut mult chef de joaca si mai mult a zburdat orin colivie si nu prea a stat pe oua. Este in ordine?

    RăspundețiȘtergere
  42. Ce se in tampla daca papagalul meu agapornis nu poate zbura? Am pereche o fema si un mascul . FEMELA POATE ZBURA ,DAR MASCULUL NU MAI POATE,INAINTE PUTEA ZBURA

    RăspundețiȘtergere
  43. Buna ziua as vrea sa cumpar un agapornis dar ma tem ca nu cumva sa nu se imprieteneasca cu mine! Adica dupa 3 sapt credeti ca ii voi putea da drumul din cusca,sa stea pe degetul meu si sa nu ii fie teama?

    RăspundețiȘtergere
  44. Am un agapornis de 10 ani si din trodata se invarte in cerc nu poate zbura si tine capul introparte parca casi cum ar avea ceva la cap ori nu mai vede cu un singur ochi si este singura de 6 ani.

    RăspundețiȘtergere
  45. Buna ziua de 2 saptamani am cumparat delacineva opereche de agapornis iel zice ca sant pereche ambele au acelas culoare de unde pot afla dacaieste pereche multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  46. Buna seara,
    Am un Agapornis de apoximatix 6 ani, iar azi am vazut ca a facut o diaree inchisa la culoare si foarte urat mirositoare.Am luat colivia, am spalat-o si am dezinfectat-o, apoi am fiert orez si apa de la orez am pus-o in bolul de apa impreuna cu vitaminele necesare.E ok? Imi e tare teama pentru el :(

    RăspundețiȘtergere
  47. Buna seara,
    Am un Agapornis de apoximatix 6 ani, iar azi am vazut ca a facut o diaree inchisa la culoare si foarte urat mirositoare.Am luat colivia, am spalat-o si am dezinfectat-o, apoi am fiert orez si apa de la orez am pus-o in bolul de apa impreuna cu vitaminele necesare.E ok? Imi e tare teama pentru el :(

    RăspundețiȘtergere
  48. Buna seara,
    Am un Agapornis de apoximatix 6 ani, iar azi am vazut ca a facut o diaree inchisa la culoare si foarte urat mirositoare.Am luat colivia, am spalat-o si am dezinfectat-o, apoi am fiert orez si apa de la orez am pus-o in bolul de apa impreuna cu vitaminele necesare.E ok? Imi e tare teama pentru el :(

    RăspundețiȘtergere
  49. Buna ziua am o perece de agaporini si observ ca comportamentul femelei este cam ciudat de cand am mutato afara pe balcon. Ma referente ca casca foarte mult , doarme si este Lipsita de orce activitate... Tin sa mentionez ca inainte o tineam in casa si copii ii acordau foarte multa atentie. Sunt infrinjorata pentru ca o iubim foarte mult

    RăspundețiȘtergere
  50. Trebuie sai bagati in casa le place forte mult atentia si sa va jucati cu iei

    RăspundețiȘtergere
  51. Buna ziua, am o fetita agapornis, o am de 2 zile, mananca , zboara prin camera , am observat ca are momente cand casca ciocul ca si cum ar vorbi dar nu scoate sunete. As vrea sa stiu daca este o problema de sanatate . Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  52. Buna seara! Am avut o pereche de Agapornis din feb 2009! Acum 4 zile a murit unul dintre ei! Nu l am observat bolnav seara era normal si dimineta l am gasit mort pe fundul coliviei!Cred ca te batranete, daca era vreo boala murea si celalat cred, bine el a fost mereu mai plapand si mai cuminte. Celalat pare ok cred ca e femela dupa comportament si pelvis, problema este ca a calcat mereu masculul, nu au depus oua niciodata, nici cand au avut cuib, dormeau in el de obicei! Nu stiu ce sa fac sa-i iau pereche? Ce sa iau ca nu stiu sigur sexul? E cam violenta si ciupe tinea din scurt masculul au fost pereche 8 ani de la petshop! Mie frica sa nu moara singur, dar mie frica sa nu omoare celalat papagal si sa dau banii de pomana!

    RăspundețiȘtergere
  53. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  54. Cum imi dau seama daca femela vrea sa depuna oua . Lipsa cuibului ii pot afecta ?

    RăspundețiȘtergere
  55. Cum imi dau seama daca femela vrea sa depuna oua . Lipsa cuibului ii pot afecta ?

    RăspundețiȘtergere
  56. Buna ziua! Ma numesc Daniel, detin un Agapornis roseicollis de doi ani. De aprox jum. de an si-a smuls penele de pe o buna parte din spate si si-a facut rana dedschisa la baza aripii stangi..se automutileaza. Am fost la doi medici deja, spunandu-mi ca nu are acarieni sau paduchi ci duce lipsa de companion. In urma cu doua luni i-am gasit/luat o fetita dar din pacate fara un rezultat pozitiv, in continuare face fix la fel. Ma gandesc ca ar putea avea o boala de piele si de aceea sufera.. Ciocul si picioarele sunt in regula, nu au urme ca ar avea paraziti. Cum imi pot vindeca papagalul! Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  57. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  58. buna ,am si eu o pereche de agaponis si i-am tinut intro colivie mai mica si le-am pus si cuib sau bagat in el si scu i-am mutat intr-o colivie mai mare si acuma nu se mai baga in cuib de prima data sau si cocosit si siau dus bucati de paie si batute in cuib de cand le-am mutat in volier nu se mai baga in cuib ce ar trebui sa fac sa le schimb cuibul sau? ma puteti ajuta?

    RăspundețiȘtergere
  59. Buna seara, papagalul meu agapornis nu mai ciripeste de 2 zile. am pus o inregistrare cu alti papagali, a incercat sa ciripeasca si nu a reusit. Ma puteti ajuta cu un sfat? ce ar putea avea?

    RăspundețiȘtergere
  60. Papagali Agapornis au rau de masina, daca e sa il transport cu masina?

    RăspundețiȘtergere
  61. Buna , am achizitionata un Agaponis si inca din a doua zii am auzit ca seara inainte de culcare scoate un sunet ciudat ca si cand s-ar ineca sau ceva de genul , nu ma pot apropia sa vad ca zboara si nu mai face asa , face doar inainte de culcare in fiecare seara , ce ar putea fii ?

    RăspundețiȘtergere
  62. Am luat de curand o pereche de papagali Agapornis.Cand bag mana in colivie ei se sperie,mai ales masculul si incep sa zboare prin colivie.Imi puteti spune ce sa fac sa fie mai blanzi?

    RăspundețiȘtergere
  63. Răspunsuri
    1. Daca sunt 2 va fi mai greu sa fie afectuosi cu dumneavoastra prea curand..

      Ștergere
  64. Salut am un agapornis mascul si de cateva zile cred ca are diaree pentru ca face foarte apos si des are cineva idee ce as putea sa ii dau?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce ati facut pana la urma? Am si eu unu in aceasta stare

      Ștergere
  65. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  66. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  67. Buna ziua! Acum aproape un an am achizitionat un perus care inca avea puf si nu ii crescusera penele de maturitate. Cu multa munca si rabdare am cladit o relatie puternica. Acum sta pe mana ,ea, pe umar si pe cap, sta liber prin casa, ba chiar a invatat destul de multe cuvinte si expresii.
    De la o vreme s-a atasat foarte ult de o jucarioara, ii da sa manance si se joaca foarte mult cu ea asa ca am decis sa ii luam o partenera. Insa mi-as dori foarte mult ca ea sa fie din specia Agaponis. Credeti ca ar fi o problema?

    RăspundețiȘtergere
  68. Buna,acum 3 luni de zile am fost la un petshop sa achizitionez un papagal mi-a fost foarte greu sa aleg intre nimfa si agapornis am ales in cele din urma nimfa,este un baiet foarte frumos,are o personalitate doamne doamne imi este foarte greu sa ma atasez de el,daca ma apropii putin mai mult de el scoate un sunet ca un hahait cred ca devine nervos daca face asa nu stiu ce sa mai fac sa prinda incredere,e liber in camera unde duc mancarea acolo se duce si el deci o prima problema ar fii cum as putea sa il fac sa fie afectuos si un al doilea lucru ar fi ca mi-as dori sa achizitionez si un agapornis nu stiu daca vor convietui impreuna imi poti da un sfat te rog?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună, să știi că am și eu o pereche de Agapornis când i-am luat erau foarte sălbatici se speriau până i-am băgat în cameră la mine,seara le dădeam le dau încă drumul maxim 3 ,4 ore prin camera.. vreau să ajung la chestia cu încrederea gen Lasă-l în voia lui și se va atașa singur de tine ,și cu ai mei m-am chinuit foarte mult să îi îmblânzesc alergam după ei prin cameră să îi bag în cușcă :)) acum doar îi arat cușca și îi zic hai acasă și au și intrat trebuie să îi acorzi încredere să vadă că nu ești o amenințare pentru el/ ea să vadă că nu îi faci rău,încearcă să te pui în pat cu fructul lui preferat să îl chemi și să îi arăți și o să devină cel mai bun prieten :)

      Ștergere
  69. Buna ziua , am si eu o pasarica agaporis nu stiu ce e ,m am indragostit foarte mult de ea ,ma aflu in Spania si nu mai am mult pentru a ma retrage in Romania ,intrebarea mea era daca stie cineva daca voi avea probleme cu ea la vama ?

    RăspundețiȘtergere
  70. Buna ziua,

    Am un Agapornis, mascul aproximativ 5 ani. De o perioada de timp isi smulge penele de pe spate, intre omoplati, pe umeri, gusa, coapse. Este vioi, dornic sa stea tot timpul afara, sa fie mangaiat. Nu are rani, doar ca imediat ce ii apar noi pene, le smulge si macina teaca lor, le face faina. Pe restul corpului penele sunt frumoase, exceptie zonele de care am amintit. Il hranesc cu mix din comert special pentru specia lui. Ii plac merele, este innebunit dupa cascaval ras si seminte de pepene galben, fix ce nu are voie si nu am stiut sa le evit. Tipa si se agita daca nu este mangaiat, se retrage si se ciuguleste. E posibil sa fie bolnav? I-am dat si cu picaturi pentru paraziti de la Romvac, crezand ca are purici. Ma puteti ajuta? Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  71. Daca masculul de agapornis a zburat pe geam in timp ce femela cloceste ce se poate intimpla? Ea termina de clocit si se ocupa singura de pui sau... Totul se termina...

    RăspundețiȘtergere
  72. Salut...am.o pereche de agapornis..tinerei sa zic si de 2 săpt cel verde o calcă pe cea galbenă dar mai.nou azi am vazut cum rolurile s au inversat!!

    RăspundețiȘtergere
  73. Buna ziua, am un papagal Agapornis care de vreo 2 zile se scarpina foarte des.Nu prezinta alte simptome fizice,nu are scurgeri la ochi sau nas,insa sta putin cam ciufulit.Ma gandesc sa nu fie paraziti externi.Imi puteti recomanda,va rog, ce sa cumpar impotriva acestora? Am inteles ca exista substante ce se pun pe bare sau chiar pe penele papagalului.Va multumesc!Nicoleta

    RăspundețiȘtergere
  74. Am un agapornis gasit in luna mai 2019.

    RăspundețiȘtergere
  75. Am un agapornis găsit în luna mai 2019.
    L-a început avea interiorul ciocului si limba negre. Plus că tot căsca seara. După ce am contactat veterinarul, a presupus că are o ciupercă și i-am dat fungiconazol, 7 zile, o bucățică de tabletă zilnic în apa de băut, cât o boabă de orez. Un pic s-a ameliorat.
    Apoi a început să aibă probleme cu găinatul, care a devenit închis la culoare, mă refer la verde, si cam mare, si lucios as putea spune.
    A urmat o perioadă în care era când mai bine, când mai rău, mă tot gândeam că e de la seminte.
    In decembrie l-am întrebat din nou pe veterinar si mi-a spus să îi dau enrofloxacină, 2-3 picături în apa de băut, 10 zile. Tot așa, 2-3 zile a fost bine, însă zilele următoare, găinațul era când bine când rău iar pâna la urmă în a 10-a zi, tot nu era bine.
    L-am contactat din nou pe veterinar, a zis să-i dau din nou fungiconazol, 7 zile aceleași măsuri de mai sus. A saptea zi este astăzi dar a făcut găinați cu verde închis și alb mare la mijloc, a făcut si găinati la culoarea si dimensiunea aproape de normal, si si numai apa.
    In timpul unei zile, are perioade de apatie, cu perioade in care canta si interactioneaza cu noi (zicem si noi ceva, el canta, ridica aripile rapid, zboara).
    Este inteligent, se uita la laptop la desene animate, tipa dacă se opreste desenul, tipa dacă la geam vin porumbei pt. ca stie ca îi lasam doar pe pitigoi la mancare, ne urmareste atent. Nu prea e atras de jucarii care se misca. Iubeste un animalut de plus pe care l-a ros de l-a înnebunit de a trebuit să-l cârpesc. Oare îi face rău plusul acela la care roade?
    Locul lui, ziua este la bucatarie, pt. ca nu ii place sa stea singur si aici este mai multa lumina. Stim ca nu e asa bine dar când facem ceva prajit îl ducem în camera. Noaptea doarme cu noi în camera. Spune chiar și câteva cuvinte, pt. că am un nepotel, stiam de un desen animat, TUTITU, cuvânt pe care papagalul Filou, îl spune foarte clar si asa mi-am dat seama că se uita la desene. Zice si un fel de #pitigoi# dar mai mult tipete insa eu având perusi la parinti, de aproape 30 de ani, disting cuvintele. Imi cer scuze de povesti!
    Pe perioada timpului călduros l-am mai scos si la fereastră. Mă gândesc că o fi luat ceva de la păsările de afară...
    Ce parere aveti tratamentul o fi fost corect?
    Ma gandeam să nu aibă parazitii aceia pe trahee.
    De 2 sau 3 ori i-am dat si vitaminte picaturi in apa de baut 5 zile.
    curatenie ma straduiesc sa aiba, zilnic schimb asternutul si spal colivia cam o data la saptămâna.
    Seara bea multa apa înainte de a se culca si îsi roade ciocul înainte de a adormi.
    Vă mulțumesc anticipat si vă felicit si va multumesc pentru modul în care ne-ati povestit.

    RăspundețiȘtergere
  76. Buna ziua, am un agapornis de 9 ani si de ceva vreme face gen crize de "epilepsie" (nu stiu daca asa se numesete). Gen da capu peste cap, cade dupa bara, si incepe sa se zvarcoleasca parca gen ar muri. Apoi isi revine usor si incepe sa se urce usor pe gratii sa ajunga la bara sau la colivie dar asa ametit ca "un om beat". Aveti idee ce ar putea fi? Ce as putea sa ii fac sa il ajut?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa a facut al meu ieri (8 ani avea) ...si dupa o vizita la urgente veterinare a murit :(

      Ștergere
  77. Buna ziua.voiam să mă ajutați cu un sfat,avem un agapornis pe care l-am achiziționat acum 2 săpt dintr-un petshop și de vreo 2,3 zile respira cam greoi,azi i-a curs și nasul ,nu prea are stabilitate in picioare ,de mâncat mănâncă ,dar nu mai e vioaie,nu se mai joaca,noi am cumparat-o că și pereche pentru celălalt pe care îl aveam acasă care e bine,nu prezintă nici un semn de boala. Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  78. Va mulțumesc pt toate aceste sfaturi, astăzi o sa aduc acasă o pereche de agapornis, și aveam mare nevoie ca mai întâi sa aflu câte ceva despre ei
    Pot spune ca am aflat chiar tot de la tine, mulțumesc frumos!

    RăspundețiȘtergere
  79. Buna dimineata!
    Am o pereche si am vazut ca baietelului i-a cazut codita si mai multe pene au cazut din zona din jurul cozii ...ce poate fi? Fetita nu are nimic ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si la mine la fel, dar nu e nici o boala ia crescut la loc

      Ștergere
  80. Am si eu o pereche doar ca la mascul cred ca e crăpat ciocul pentru ca ii curge putin sânge, ar trebui să îl duc la control sau se poate intampla si isi revine,mersi frumos

    RăspundețiȘtergere
  81. Am papagali agapornis pereche o ciugoale si nu mai are pene ce trebuie sa fa

    RăspundețiȘtergere
  82. Bună ziua, am un papagal agapornis de 1,5 ani, bănuiesc că e femela, nu vrea sa mănânce absolut nimic în afara de semințe, dar și pe acelea le alege, singurul fel în care socializează e sa ma asculte când vb cu ea, altfel nu accepta nici o apropiere. De câteva zile sta mult timp în tava cuștii și racaie nisipul (e ceva special pt pasari) într un singur loc și tot "ronțăie" paiele de la crenguța de semințe (e goala fără semințe). Credeți că vrea să-și facă un cuib? Pereche nu are. Mi-a fost frica sa iau ptc nu știu dacă îl accepta sau sa nu fie tot fetita. Mulțumesc, aștept răspunsul dv

    RăspundețiȘtergere
  83. Bună ziua, am un papagal agapornis mascul de 2 luni și am câteva întrebări
    1. Ce înseamnă când vibrează?
    2. Care este temperatura normală pentru el?
    3. Poate învăța să vorbească?
    4. Când îl scot din colivie zboară foarte sus și dă cu aripile de tavan, de ce?
    5. În cât timp o să se îmblânzească, adică să îl scot din colivie și să stea linistit pe umărul meu și să se urce pe degetul meu când îl chem pe nume? (îl cheamă Rio)
    6. Îi fac un rău dacă îi cumpăr ham?
    7. Poate învăța să fluiere?
    8. De ce uneori mă prinde de deget și nu îmi dă drumul?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1.îi este frig
      3.da dar când se face mai mare
      4.nu are cum sa zboară la 2 luni
      5.Trebuie sa petreci mai mult timp cu el și sa îl îmblânzește
      6.nu dar lui nu o sa iî placa
      7.nu
      8.findca se joaca

      Ștergere
  84. Bună seara!Am găsit în tavita coliviei circa 50mi de lichid roz! Din ce cauza! Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  85. Buna seara! Am găsit în tavita coliviei circa 50mi de lichid roz! Va rog spuneti din ce cauza! Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  86. Bună seara!Am găsit în tavita coliviei circa 50mi de lichid roz! Din ce cauza! Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  87. Buna ziua,
    am un agapornis de 6 luni. Vine pa deget, dar de fiecare data ma ciupeste foarte tare :(
    Vine si pe tastatura si daca incerc sa tastez se repede la degete de parca i-as lua jucaria :)
    Cum pot sa-l fac sa inteleaga sa nu mai ciupeasca?

    RăspundețiȘtergere
  88. Buna ziua , am un papagal agaporis si de o perioada se tot scarpina in zona gatului , i am pus si cadita cu apa dar nu se baga si de cateva ori face un gest ciudat la gat ca si cum igneste , ce ar trebui sa fac . Nu vreau sa se rănească singur sau sa pateasca ceva

    RăspundețiȘtergere
  89. Buna ziua!!Tocmai ce mi-a murit papagalul agaponis.Il achizitionasem in 2008.Era mascul Ficher.Vreau sa va intreb care ar fi cauza mortii?Cu o ora zbura prin sufragerie si dupa un timp am auzit ca a tipat de 2 ori ca un tipat de ajutor,am alergat in sufragerie si l-am gasit mort pe jos.

    RăspundețiȘtergere
  90. Imi puteti spune de ce,, scărtâie,, agapiciul noaptea? Scoate niste sunete de zici ca plange

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună aceeași chestia o fac și ai mei și din câte am înțeles este ceva normal la ei scoțând acest zgomot :)

      Ștergere
  91. Bună seara,aș dori să știu și eu ceva..acum câteva zile din păcate mi-a murit papagalița și el a rămas singura fără ea ,seara i-am luat o perche au aproape o săptămână de când sunt împreună dar el încă nu o accepta ( țin să specific că cea care a murit avea aceeași culoare ca el adică verde cu portocaliu iar cea pe care am luat-o are galben cu alb și portocaliu la cap poate fi și asta o problemă?chestia că am vrut-o de o altă culoare deoarece mi-a fost foarte greu când am aflat că murit și nu am vrut să îmi reamintesc de ea că iar plângeam și trebuia să-l țin și pe el vesel fiind în doliu din cauza pierderi ei ) pe el sunt nevoită să-l țin toată ziua din colivie deoarece o ciupește.Ce aș putea face să o accepte mai repede ( știu că papagali amorezi sunt niște păsări iubitoare dar el a devenit foarte agresiv după moarta perechi lui ). Sunt zile când stă singur și scoate un sunet trist :(( nu știu ce să îi mai fac mă întristează și pe mine văzându-l așa.Țin să mai precizez că am observat o schimbare de exemplu ei aveau un cuib al lor dar din momentul în care cea nouă a intrat la ei în cuib,el nu a mai intrat câteva zile bune și dupa ce a intrat scotea niște zgomote ca și cum era foarte nervos i-am schimbat și așternutul care îl avea cu cea veche ,chestia ciudată este că până nu îl cert el nu se oprește din a o ciupi și ce mă mai miră este faptul că dimineața când le descoper colivia dorm amândoi pe aceleași leagăn, având prezent în cușcă 2 leagăne și cuib ( până nu mă întorc cu spatele nu îi face nimic cum m-am întors o și ciupește) îl scot din colivie și pe ea o bag acolo se duce pe cușcă și vorbesc dintre ei dacă o scot din camera o caută în disperare dar dacă îl bag în cușcă este agresiv cu ea ..ce să fac să nu mai o ciupească? Mulțumesc anticipat ! Seara bună

    RăspundețiȘtergere
  92. Buna. Am si eu un papagal Agapornis in varsta de 5 ani si de cateva zile, mititelul, sta cam bleg si tot ridica un piciorus. Este putin umflat si vânăt spre gheruță. Sta mai retras, se ascunde de noi, e mai somnoros si nu mai ciripeste asa mult, cateodata sta pe cutiuta cu mancare. Pe langa astea, are si un scaun mai molicel si mai "bogat" fata de cum il avea.
    De mancat, manca, bea apica, dar nu mai este atat de activ.
    Mentionez ca am fost cu el la veterinar si mi a dat o crema antiimflamatoare (Osteocicatrat), niste vitamine de pus in apa, picaturi Endectocid si inca o crema cu antibiotic (Mibazon).
    Ceva sfaturi/pareri ce ar putea sa aiba?
    Multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
  93. Buna seara! Am avut o pereche de agapornis personata cu varsta de 8 ani. Ieri seara a murit masculul. Momentan femela pare ok, mananca bine, bea apa, isi ascute ciocul, ciripeste mult, dar e ceva mai agitata si sunt ingrijorata. De 2 ore am vazut ca si-a smuls 3 pene si e mai speriata ca de obicei. In general se urca la mine pe deget; acuma tipa si nu ma pot apropia de ea.. Cum ar trebui sa procedez? Sa o las singura o perioada si sa incerc eu sa ma apropii de ea, sa ii aduc un mascul (aceasi subspecie si varsta similara)

    RăspundețiȘtergere